Bokslipp i Røros sentrum under Femundløpet

Bokslipp i Røros sentrum under Femundløpet

Marit Beate Kasin. Foto: Dominik Fleischman

Marit Beate Kasin har deltatt på en rekke Femundløp. I år står hun ikke på sleden på startdagen, men derimot i sentrum hvor hun skal ha bokslipp av sin debutbok ”Vinterdans”.

Jeg gleder meg veldig til årets Femundløp, hvor jeg i år skal jobbe som kommentator i livedekningen til løpet og ikke minst lansere bokprosjektet som jeg har jobbet på spreng med siden i fjor vår, forteller Kasin.

Historier fra et tiår som hundekjører

I alt fire ganger har Kasin kjørt Femundløpet, siste gang F600 i 2014. Hun har også deltatt i det lange Finnmarksløpet de tre siste årene.

Langdistanse hundekjøring er en lidenskap og livsstil, som jeg lenge har hatt lyst til å formidle i bokform. Mange er fascinert av sporten vår, og lurer på hvordan det er å kjøre de lengste løpene. I boken forsøker jeg å tegne et ærlig bilde av livet som hundekjører, både de gode og de dårlige øyeblikkene. Det handler mye om samspillet og kjærligheten til hundene og naturen, og om hva som driver oss til å stå på en slede dag og natt i opp mot en uke i strekk.

Temaer som mange kan kjenne igjen

Boken er på drøye 200 sider, fordelt på 21 kapitler. Lyden av stillhet, Første møte med Vidda, Løpende utgifter, Frihet fra normer, Sterkere enn frykt, Sjamaner og mytisk landskap, Spannet forsvinner og Gode hjelpere er blant kapitteltitlene.

Det er en fortellende sakprosabok som jeg håper vil være spennende både for dem som kjenner sporten godt og for dem som vet veldig lite om hundekjøring. Det handler om temaer som de fleste kan kjenne seg igjen i; om å ha en drøm og sette seg et mål, om å møte frykten og utfordre seg selv, om den indre og ytre reise og om de nære båndene mellom mennesker og dyr.

Bonus bakerst

13 treningstips er en bonustekst bak i boken. Det handler om de mer tekniske sidene ved hundekjøring. Her forteller Kasin hvordan hun legger opp treningen, fôringa og løpsforberedelsene. Boken er illustrert med bilder tatt av Dominik Fleischmann, en tysk fotograf som har fulgt Vinterdans denne sesongen.

Det er blant annet portrettbilder av alle løpshundene på kennelen. Bildene viser mye av hundenes personlighet, og jeg liker at leseren kan bli kjent med de firbeinte på denne måten, forteller Kasin.

Boksalg i sentrum

Fredag formiddag er det klart for bokslipp sammen med Amneus boghandel, som vil selge boken på stand ute i startområdet. For Kasin handler bokslippet bokstavelig talt om å slippe taket i prosjektet som hun har jobbet tett med de ni siste månedene.

Jeg gleder meg over at skriveprosjektet er realisert og at boken nå vil få sitt eget liv. Det er litt rart å slippe taket, men nå står snart et nytt langdistanseprosjekt for tur som trenger mitt fokus, nemlig Finnmarksløpet som starter 9. mars.

Her kan du lese mer om boken.

Foto: Dominik Fleischman

Bokomslag Marit Beate Kasin. Foto: Dominik Fleischman