Ofte spurte spørsmål (FAQ)

Sist oppdatert: 04.01. 2019 @ 13:00

På denne siden har vi samlet en oversikt på spørsmål fra publikum, deltagere m.m.
Vi oppdaterer og fyller på innhold på denne siden jevnlig, så hold deg oppdatert og sjekk innom her for å finne svar. Hvis du ikke finner det du leter etter her eller i navigasjonsmenyen på toppen av siden, kan du ta kontakt med oss.

For spørsmål relatert til regler, kvalifisering for Femundløpet, løypa, program for løpet, sjekkpunkter, førstegangskjører m.m., vennligst benytt navigasjonsmenyen i toppen av siden, eller bruk søkefunksjonen.

Tekniske spørsmål

Trackeren er en enhet sammensatt av en GPS som bruker satelitter til å beregne posisjonen til spannet, og en sender som bruker mobilnettet for å sende posisjonene inn til en sentral. En del steder utenfor veisystemet i fjellregionene er det dårlige sendeforhold. Derfor kan det plutselig ta en time eller to før posisjonen oppdateres.
Trackeren kan også gå tom for strøm, være tildekket eller være utsatt for en teknisk svikt. De frivillige som jobber med trackerne i Femundløpet gjør det de kan for å rette feil til enhver tid under løpet.

Hvis du har en moderne smarttelefon, skal du kunne se video som er lagt ut på vår hjemmeside med den.

Om hundene

Det varierer veldig utifra treningsmengde og ambisjonsnivå. De spannene som ligger i teten på F 650 hviler ca. 30 – 40% av totaltiden, eller rundt 20 timer. Kjørerne får hvile under halvparten av denne tiden, siden de blant annet må fore hunder, legge ut halm, massere ømme muskler og ordne med utstyr.

Femundløpet er underlagt lover og regler i Norges Hundekjørerforbund som igjen er underlagt Norges Idrettsforbund. Femundløpet forplikter seg også til å følge internasjonale dopingbestemmelser. Det tas stikkprøver som testes for prestasjonsfremmende stoffer både av hunder og kjørere i Femundløpet.

Det kan skje at hunder blir skadde. Som regel skjer det i form av belastningsskader i muskulatur eller ledd, diare eller at hundene bare blir veldig slitne. Hvis det blir oppdaget i løypa av hundekjøreren selv, får hunden sitte i sleden til neste sjekkpunkt. På sjekkpunktene har hundekjørerne tilgang til veterinær. Hvor det er obligatorisk hvile for spannene, skal alle hunder sjekkes av det frivillige veterinærkorpset. Skadde eller syke hunder tas ut av løpet og får behandling.

Chipliste for 2019 for registrering av hunder i spannet kan lastes ned i PDF-format på denne siden.

Praktiske spørsmål

Deltagerne må utligne differansen i starttiden før vi kan vite hvem som leder. Dette gjøres i sammenheng med første obligatoriske hvile, som for både F 450 og F 650 sin del må tas ut på enten Tufsingdalen, Drevsjø eller Søvollen. Etter Søvollen er det første spann i sporet som leder.

Resultatlisten for årets Femundløp vil gjøres fritt tilgjengelig ved start av Femundløpet. Følg med på nyhetssiden på femundlopet.no for mer informasjon.
Du finner de gamle resultatlistene i arkivet på denne siden.

Du finner oversikten på deltagerne i årets Femundløp på denne siden.