Femundløpet – opprinnelsen

Femundløpet – opprinnelsen

Femundløpet. Foto: Frontal Media

I 1989 – ved et digert bål i en stjerneklar natt under en treningstur langs Femunden kom idéen om et lengre hundeløp i disse traktene.

Med på treningsturen var Torgeir Øren, Stein Håvard Fjestad og Odd Kjøsnes. Alle tente umiddelbart på ideen og planleggingen var i gang. Det var ingen tvil, løpet skulle starte allerede påfølgende vinter.

Femundløpet

Hundekjørermiljøet i Rørosregionen tok kontakt med en annen naturlig samarbeidspartner på Østre Æra, Anton Trøen som sammen med Torgeir og Odd ble en sentral person i å realisere det som på første møtet fikk navnet Femundløpet.

Femundløpets venner

Planene ble lagt fram for Røros Hundeklubb, som tok på seg å organisere sjekkpunktet på Røros under Femundløpet 1990. Senere sto Røros Hundeklubb som arrangør av Femundløpet helt frem til Femundløpets Venner ble stiftet i 2001.

Lærerik debut

Det første Femundløpet hadde 41 startende, fordelt på en åpen klasse og en 8-spannklasse. Startskuddet for første løpet gikk på Østre Æra. Første sjekkpunkt var Sølenstua, andre sjekkpunkt Haugen gård ved Femunden og tredje sjekkpunkt og vendepunkt var Røros. Det første løpet ble stoppet halvveis – altså på Røros på grunn av ekstremt mildvær og overvann. Stansingen av løpet ble gjort etter en heftig diskusjon blant kjørerne, og en avstemming avgjorde resultatet. Det ble en lærerik start for ildsjelene som mente at Femundløpet hadde livets rett!

VM 2011 og EM 2016

Det er siden lagt ned uendelig mengder med dugnadstimer i arrangementet, og kjørerne har stilt til start år etter år. I 2009 gikk det 20. Femundløpet av stabelen og i 2011 var Femundløpets Venner arrangør av det første VM i langdistanse hundekjøring. Det første langdistanse EM i alle klasser ble arrangert av Femundløpet i 2016.

Takk til pionerene

Løpets nåværende arrangører vil rette en stor takk til de visjonære hundekjørerne som rundt bålet på tampen av åttitallet sådde spiren til det eventyret som er Femundløpet nå blitt.

Femundløpet AS

Femundløpet har eksistert i over 25 år. I november 2010 ble Femundløpet gjort om til et AS for å møte nye utfordringer, og for å bygge videre på det som den frivillige organisasjon har bygget gjennom en årrekke. Løpets administrasjon og frivillig apparat driftes i all hovedsak på dugnad.

I tillegg er løpet avhengig av 700 frivillige som jobber døgnet rundt både før og under løpet. Jobber som kreves er: organisering av sjekkpunkter, hjelp til kjører og hunder frem til startstreken, sikre trygge veioverganger, matlaging for sultne kjørere, handlere og frivillige, samt programmering, tidtakning, mediateam. Alle lokalsamfunnene i regionen er involvert i løpet og det er takket være den enorme innsatsen fra frivillige som gjør arrangementet mulig!

Å være deltager i Femundløpet er mer enn en konkurranse. Det er en sinnstilstand, en livsstil. For mange er det et viktig løp å fullføre for å bli en “ekte hundekjører”.

 

Foto: Frontal Media