Hvem går først over målstreken?Inside 

Hvem går først over målstreken?Inside 

Foto: Dace Znotina

I år blir det trolig en mannlig vinner av Femundløpet 600, men blir det en av unggutta eller en gammel ringrev som stikker av med gullet? Her er et utvalg vinnerkandidater, som alle går for seier.

Av Marit Beate Kasin

På deltakerlista er det seks navn som utmerker seg som favoritter til å stikke av med seieren på årets F600:

1. Niklas Rogne (21)
2. Robert Sørlie (59).
3. Petter Karlsson (42)
4. Lasse Austgarden (32)
5. Ronny Frydenlund (42)
6. Kristoffer Halvorsen (29)

Niklas Rogne. Foto: Dace Znotina
Niklas Rogne. Foto: Dace Znotina

Den yngste av dem alle, og trolig den største favoritten, er Niklas Rogne (21) fra Røros. Snekkeren kom på 4.plass i fjor, og kjører for en topplassering i år. Spannet hans har allerede bevist hva de er gode for denne sesongen, med blant annet en seier på Gausdal maraton 300. Rogne gjør all treningsjobb med hundene selv. Det innebærer en rekke harde gjennomkjøringer og treningshelger med hundene, hvor han trener opp mot 400 kilometer på et par døgn. En gjennomtrent gjeng, med andre ord, og 21-åringen legger ikke skjul på at både han og hundene er sultne på seier, i det som er sesongens hovedmål.

Robert Sørlie. Foto: Hanne Nordskag
Robert Sørlie. Foto: Hanne Nordskag

Rogne er yngst i F600-klassen, men mer enn klar for å ta opp kampen med de mer erfarne kjørerne, slik som Robert Sørlie (59). Han er kongen av Femundløpet, alltid sulten på å vinne. Sørlie har et hav av erfaring fra løp i inn- og utland, og hundekjørerlegenden fra Jeppedalen har prestert til pallplassering på Femundløpet år etter år. I fjor deltok han på F400. Det ble et tøft løp, hvor han til slutt endte på en 23.plass. Nå er nok femundsløpskongen klar for å vise hvem som er sjefen igjen. Sørlie er mannen å slå, om man vil vinne Femundløpet.

Petter Karlsson. Foto: Dace Znotina
Petter Karlsson. Foto: Dace Znotina

Både Rogne og Sørlie må også passe seg for Petter Karlsson, fjorårsvinneren fra Slussfors i Sverige. Han har som uttalt ambisjon å vinne i år igjen, og har et konkurranseinstinkt sterkere enn de fleste. Karlsson vil bli best, og er klar for å gjøre det som er nødvendig for å klare det. Med en seier i Finnmarksløpet i 2016 og en seier i Femundløpet i fjor, er svensken en av de heteste vinnerkandidatene. Karlsson har garantert full tenning fra start – pass opp for Hog, Hugo, Moscow og de andre hundene fra Slussfors!

Lasse Austgarden. Foto: Cilje Helen A. Moe
Lasse Austgarden. Foto: Cilje Helen A. Moe

At Lasse Austgarden (32) vil være med å kjempe om gullet, er det liten tvil om. I fjor kjørte han det lange Finnmarksløpet til en 3.plass, året før vant han F400. Austgarden sier at «spannet ser veldig bra ut» og at han kjører for topp-fem-plassering. For Austgarden er ikke den som snakker høyest og skryter mest, men når han kommer på meiene er han et råskinn. Derfor tipper vi han som en opplagt vinnerkandidat – Lasse deltar for å vinne, for i år er det all in og Femundløpt som gjelder!

Ronny Frydenlund. Foto: Synne Åkre
Ronny Frydenlund. Foto: Synne Åkre

Ronny Frydenlund (42) kjører som regel alltid fort, og har en lang rekke med Femundløp bak seg, med en tredjeplass fra 2016 som beste plassering. Frydenlund imponerte med å dundre til i sesongåpningen under Gausdal maraton, da han kjørte 20 mil i et strekk fra Astridbekken til Skåbu. Han kom til slutt i mål som nummer to, en halvtime bak vinneren Niklas Rogne. At bikkjene hans er i form, og at mange gjerne vil se han ta gull, er det ingen tvil om – kanskje blir det full klaff for Frydenlund denne sesongen.

Kristoffer Halvorsen. Foto: Hanne Nordskag
Kristoffer Halvorsen. Foto: Hanne Nordskag

Kristoffer Halvorsen (29) skal gjøre sitt beste for å blande seg inn i gullkampen. Han har på kort tid fått mye erfaring, etter at han ble kastet inn i livet som langdistanse hundekjører som handler for Robert Sørlie for seks år siden. Nå er han i tospann med Birgitte Næss, og sammen har de prestert godt, blant annet med NM-gull på Femundløpet i fjor (Birgitte Næss), og en sjetteplass på Finnmarksløpet samme år (Kristoffer Halvorsen). «Klampen i bunn, med håp om seier. Vi sparer de beste hundene til Finnmark, og tar med oss noen nye stjerner til Femund», forteller paret, som fort kan ta med seg gullet hjem til Torpa.

I tillegg til de opplagte vinnerkandidatene som allerede er nevnt, er det mange andre sterke navn på lista, som alle kan være med å kjempe om topp fem-plasseringer. En av dem er Lars Monsen (54). Han har all grunn til å være stolt over hundene sine så langt denne sesongen, etter at de gikk inn til 3.plass på Gausdal maraton 300, og 1.plass på Hallingen med handler Andrè Fjørtoft Bjørnstad på meiene.

Sesongens store mål for Monsen er selveste finalen på hans Alaska-satsing, med ny deltakelse i Iditarod i mars. Monsen melder om at han ikke vil «ta noen sjanser, men kjøre to spann gjennom F600 og velge ut de 18 som blir med over dammen, hvorav 16 starter i Iditarod 2018». Han vil med andre ord kjøre med hode, men med et hundespann som ser så bra ut som Monsen sitt denne sesongen, er det ingen grunn til å bli overrasket over å se villmarkingen kjempe helt i toppen på årets løp.

Hans-Petter Haugen (44) er også en hundekjører som kan hund og liker å kjøre fort. I fjor hadde han uflaks og fikk et tre i hodet på veg mot Orkelbogen, men om flaksen dukker opp i år, kan det gå fort for Haugen og hundene.

Det er også vanskelig å lage en favorittliste uten Bjørnar Andersen (40). Han har ikke kjørt til topplasseringer de siste årene, men vi vet alle hva han er god for, det har Andersen bevist både i Alaska og her hjemme tidligere. Selv om vinnerambisjonene kanskje ikke er der i år, er Bjørnar Andersen en klar topp fem-kandidat.

Arne Karlstrøm (54) tar den lange turen fra Finnmark til Røros, og selv om han har hatt stang ut de siste sesongene, kan det snu i år. Vi heier Karlstrøm inn blant de fem til ti beste, sammen med Didrik Lindeberg Sand (45), som stiller til start etter at kona Nina Skramstad måtte trekke seg på grunn av sykdom.

Men hva skjer med damene? Årets deltakerliste er uten tvil mannsdominert. Vi har derfor spurt Nina Wivesoll Vollen (26) fra Elverum om hun går for gull på damenes vegne i år? Nina svarer at hun «kun har fem hunder med erfaring på spannet, og at det i år handler om å gi unghundene en god opplevelse». Samtidig har Wivesoll Vollen vist et sterkt konkurranseinstinkt tidligere – og hvem vet, kanskje suser hun og unghundene rett forbi de mange mannfolkene.

Barbara Inauen (47) har også vist at hun kan kjøre hund, og at hun vil være med blant de beste. Hun kjenner løypa og terrenget godt, og har en 17.plass fra i fjor, som hun helt sikkert er sulten på å forbedre.

Både Ralph Johannessen og Thomas Wærner var påmeldt og opplagte vinnerkandidater på årets F600, men disse to har bestemt seg for ikke å starte. Wærner overlater hundekjøringa til handler og samboer, og blir med i presseteamet til Femundløpet i stedet. Ralph Johannessen sier at han «sparer hundene til Finnmarksløpet».