Gjennom den første natta

Gjennom den første natta

I det første natt i Femundløpet er i ferd med å helle mot dag er det på tide å se litt på konkurransesituasjonen

Det er selvsagt alt for tidlig til å konkludere med hvem som ligger aller best an, men vi ser spennende variasjoner i kjøreopplegg som kan vise seg å gi utslag etter hvert. Lars Monsen tok tidlig initiativ i F 650. Ikke bare kjørte han svært fort fra Røros til Tufsingdalen, men han kosta også rett igjennom sjekkpunktet uten hvile på vei til Drevsjø. Thomas Wærner tok seg tid til å skifte sokker på hundene og fore litt før han halsa etter. De fleste av konkurrenten la inn rundt to timer hvile i Tufsingdalen, fordi de da vurderer at denne hvilen kan være god å ha.

 

På Drevsjø var det Kristoffer Halvorsen, Helene Mullane og Petter Karlson som gjorde det uventede stuntet å kjøre rett igjennom sjekkpunkt og ut i et ganske så tett snødrev. Sannsynligvis har de tatt ut hvile på sporet etter sjekkpunkt Drevsjø, men før de nærmer seg fjellet over mot Littelerøåsen. I F 650 er det to obligatoriske hviler. En seks timers hvile må tas ut på ett av de tre første sjekkpunktene, mens en tas ut på et av de to siste. De aller fleste spannene har i løpet av natta vist oss at de kommer til å ta den første obligatoriske hvilen i Trysil, etter å ha gjort unna snaue 22 mil. Av de spannene som regnes blant de som kjører for en topplassering er det vel egentlig bare Ronny Frydelund som har tatt ut seks timers hvile på Drevsjø. Alle spannene ser fortsatt like spreke og fine ut.

 

Spennende i F 450
Det kjøres fort og jevnt i begrensa klasse. Alle spannene som kjører for å konkurrere kjørte så og si gjennom Tufsingdal. Litt snacking, kanskje bytting av potesokker, så på full fart videre mot Drevsjø. Spennende var det når Isabell Nykmark Baumann tok føringa og også kjørte rett igjennom Drevsjø, hun har hvilt på sporet etter Drevsjø. Hun vant begrensa klasse på 200 kilometeren i Gausdal Maraton for tre uker siden, der lå hun først i sporet stort sett hele veien. Kanskje har hun tenkt å kjøre på en lignende måte. De fleste konkurrentene tok mellom to og tre timer hvile på Drevsjø. Alle må ta ut sin obligatoriske hvile pluss tidsutjevning på et av de tre første sjekkpunktene. Slik det synes nå vil nesten alle ta ut denne hvilen på Søvollen. Der blir det svært travelt i løpet av morran og formiddagen. Tett felt i teten på F 450.

 

Rakett fra Alta
Sjelden har det blitt kjørt så fort i Femund Junior. Jan Tore Olsen har holdt en imponerende fart fram til Drevsjø. Andreetappen kjørte han faktisk tjue minutter raskerer enn de raskeste spannene i F 650, og kanskje på tyngre spor ettersom snøfallet ble bare tettere og tettere utover natta. Truls Tollefsen halser bak, men har en time fram til konkurrenten.
Løypekjørere melder om opptil 30-40 cm nysnø enkelte plasser i fjellet der det har drevet snø inn i sporet og fonna seg. Så føret vil kunne gi utslag i alle klassene.
Sjur Åsgård