Sjekkpunkt Grimsbu

Grimsbu ligger i Folldal kommune i Østerdalen i Hedmark. Den grenser i nord til Oppdal og Tynset, i øst mot Alvdal, i sør mot Stor-Elvdal, Sør-Fron og Sel, og i vest mot Dovre.

Gruvedriften ved Folldal Gruver hadde avgjørende betydning for Folldals utvikling fra 1700-tallet og fram til den siste gruva stengte i 1993.

Les mer om Grimsbu og Folldal på Wikipedia

Informasjon om sjekkpunktet

Sjekkpunkt Grimsbu er et særdeles veldrevet sjekkpunkt med alle fasiliteter både hundekjørerne og handlerne måtte trenge. Sjekkpunktet er også svært publikumsvennlig og vel verdt en tur.

Folldal omtales som Lille Alaska, og ikke uten grunn. Utsikten fra Grimsbu Turistsenter utover fjellheimen er mildt sagt spektakulær.

Driver av sjekkpunktet: Grimsbu Turistsenter og lokale ildsjeler.

Sjekkpunktet kan tilby:

  • Grimsbu Turistsenter ønsker Femundsløpet 2018 velkommen.
  • Vi har åpen kafeteria i fra første til siste deltaker kjører inn til Sjekkpunktet.
  • Tilbud: Frokost- og Middagsbuffe
  • Kafeteria åpent for kaffe, vafler, grillmat og middag.
  • Turistsenteret har tilrettelagt for sovesal, tørkerom og avslapping.

Overnatting

Egen sovesal på sjekkpunktet for deltakere (gratis).

Utenom sovesal

Grimsbu Turistsenter: Rom og hytter
Tlf: 62 49 35 29 eller 91 57 41 34
E-post: mail@grimsbu.no
Web: www.grimsbu.no

Nærmeste butikk

Minibutikk på Turistsenter. Flere butikker i Folldal sentrum 11 km unna.

Nærmeste bensinstasjon

Best bensinstasjon i Folldal 11 km fra sjekkpunktet. Automaten tar kun bankkort.

Bemanning

Sjekkpunktet er bemannet fra lørdag 10. februar kl. 18.00 til tirsdag 13. februar kl. 01:00.
Det vil være folk tilstede til tirsdag middag.

Veibeskrivelse for tilreisende til Grimsbu

Fra nord: Til Grimsbu sjekkpunkt: Dra til Tynset sentrum og følg riksvei 3 sørover mot Alvdal i ca.21km. Sving høyre inn på riksvei 29. Følg denne ca. 29km til Grimsbu. Sjekkpunktet ligger inntill veien og er fra syd: godt merket. Total distanse ca. 50km.

Fra syd: Til Grimsbu sjekkpunkt via Alvdal, følg riksvei 3 til Alvdal, , ta av til venstre 1 km etter Alvdal, følg riksvei 29 retning Grimsbu ca 29km

Fra syd: Til Grimsbu sjekkpunkt via Ringebu og Venabufjellet, Enden og Folldal, følg riksvei 27 retning Folldal, i Folldal sentrum sving til høyre og følg riksvei 29 retning Grimsbu ca 10km.

Fra nord: Til Grimsbu sjekkpunkt via Hjerkinn, følg riksvei 29 retning Folldal sentrum, følg riksvei 29 retning Grimsbu ca 10km.

I Folldal er det å være vertskap for Femundløpet èn av flere kilder til stolthet.
Fjellkommunen Folldal ligger ved foten av Rondane og preges av storslått natur med fjell og vakre seterdaler. De nær 1.700 bebyggerne i den 102 år gamle kommunen kan fryde seg over at to nasjonalparker (Rondane og Dovre) ligger delvis i Folldal, og landemerket Snøhetta trekker både turister og oppmerksomhet til kommunen. I tillegg kan de skryte av å ha landets høyeste kommunesenter, beliggende på 712 m.o.h.

Folldal kommune kan også skryte av å ha Norges lengste seterdal – Einunndalen. Den 55 km lange dalen har en lang rekke setere som fortsatt er i bruk sommerstid. Mange av dem ble bygd allerede på 1700-tallet.

Gruvedrift ga vekst

På 1700-tallet ble det oppdaget malmforekomster i Folldal, og disse var store nok til at gruvedrift ble iverksatt. Det førte til blomstrende vekst og en mangedobling av folketallet. I 1878 ble gruvedriften lagt ned på grunn av tungvinte driftsformer. I 1906 ble den imidlertid gjenopptatt med ny og forbedret teknologi; blant annet ble det anlagt en 35 km lang taubane over fjellet mellom Folldal og Alvdal. I 1941 ble imidlertid hovedgruva i Folldal lagt ned da den gikk tom for malm. Foredling av malm fra andre kilder foregikk imidlertid fortsatt i Folldal, og først i 1993 ble gruvedriften lagt ned.

Allerede i 1988 begynte imidlertid arbeidet med å verne utstyr og miljø fra gruvedrifta gjennom en egen stiftelse. Med midler fra stiftelsen og Riksantikvaren har det blitt opprettet et museumssenter som har rundt 15.000 besøkende hvert år.

Fjell, friluftsliv og engasjement

Dagens Folldal liker å markedsføre seg som en frisk og frodig fjellkommune. Over halvparten av kommunens areal er vernet gjennom landskapsvernområder og nasjonalparker. Kommunen kan by på mange fjelltopper over 2.000 m.o.h., og turistforeningens rødmerkede stier finnes i rikt monn.

– Det er kjempefint at vi har Femundløpet innom Folldal, sier rådmann Torill Tjeldnes. – Det er viktig å ha løpet innom her, for det skaper aktivitet og oppmerksomhet rundt bygda. Vi syns dessuten det er veldig stas at vi flere ganger har blitt kåret til løpets beste sjekkpunkt!

Tjeldnes forteller at det er mange hundekjørere som har fått et forhold til kommunen utenom selve løpet, gjennom at den er kjent for å ha godt tilrettelagte forhold for hundekjøring.

Denne uka vil kommunen igjen syde av liv når hundekjørere, handlere, funksjonærer, publikum og folk for øvrig ønsker Femundløpet velkommen innom igjen – denne gangen med EM-status!

Tekst: Elisabeth Bergquist/Femundløpet

Sjekkpunkt Grimsbu

GPS koordinater: 62.155221N, 10.171273E
Sjekkpunktansvarlig: Jan Antonsen, (+47) 957 63 682

Værmelding fra Yr

Værmeldingen under er fra yr.no
Følg denne lenken for en mer detaljert værmelding for Grimsbu.

[style~="color:"]
[style~="color:"]