Hvem er raskest i år?

Hvem er raskest i år?

Det knyttes store forventninger til F650-klassen i årets Femundløp. Her er noen vurderinger om noen av deltakerne fra vår ekspertkommentator Sjur Åsgård før starten går.

Marit Beate Kaasin har ikke lagt skjul på at det har vært Finnmarksløpet som har vært hovedmålsetting de siste årene. Og i Femundløpssammenheng har hun stort sett erfaring fra det korte Femundløpet. I fjor kjørte hun Femund 450 sammen med samboer Susanna Assuad, og de to spannene hadde nærmest en oppvisning i godt hundestell og hvordan det går an å disponere et hundespann hvis hovedmålsettingen er å fullføre med stil. Det blir spennende å se hvordan Kasin kjører årets løp. Hun har hunder og evner til å kjempe i teten hvis ambisjonene er der.

Birgitte Næss er en av de absolutt heteste vinnerkandidatene i årets Femundløp. Hun har to sølvmedaljer fra Femundløpet i baklomma fra før når hun i år sikter mot det øverste trinnet på pallen. Hun er svært dyktig til å lokke fram det beste i et hundespann, hun motiverer hundene med sitt brede smil og gode humør, og hun er ikke redd for å presse seg selv heller. At Birgitte vil blande seg inn i tetstriden er så å si sikkert.

Ralph Johannessen er ikke den hundekjøreren som legger ut om ambisjoner og kjøreplaner på forhånd, men resultatene taler for seg selv, fjellkaren fra Dagali er alltid en konkurrent å regne med. Han er en av de aller mest erfarne i feltet, med mange fullførte Femundløp, og blant annet tre sølvmedaljer og en gullmedalje fra Femundløpet fra før. Ralph er en av jokerne i årets løp, plutselig kan han ta initiativet tidlig i løpet, slik han har gjort det flere ganger før.

Thomas Wærner overraska i fjor, da han brøt med sin vanlige oppskrift om å starte rolig, hvile godt og kjøre seg jevnt og sikkert oppover på resultatlista mot slutten av løpet. I fjor kutta han hvile tidlig, tok initiativ allerede på Drevsjø, og leda fra Trysil til mål. Det at taktikken holdt mål vitner om et svært solid hundespann og en dyktig hundekjører som vet hva hundene er gode for. Thomas satser i år mot Iditarod, men han han så mange gode hunder i stallen, og er så godt forberedt, at han uansett er å regne med i tetstriden.

Petter Karlson har markert seg i både Femundløpet og Finnmarksløpet de siste årene, med henholdsvis en og to seire i hvert av løpene. Den svenske hundekjøreren er den eneste vinneren i åpen klasse som ikke er fra Norge med unntak av Tommy Bernhardsson tilbake i 1997. Karlson er kjent for et sterkt konkurranseinstinkt og en egen evne til å hente ut det beste av spannet.

Robert Sørlie er Robert Sørlie. Han er en farlig konkurrent uansett. Med et halvt århundres erfaring i bagasjen, og 12 seire av sine 30 fullførte Femundløp, er det ingen som kan sies å være bedre rusta til å knive om trofeene. Det som kjennetegner Sørlie som hundekjører er evnen til å tilpasse seg forholdene og konkurransen. Han er kjent for sin evne til å lese hundene. Robert Sørlie fikk tilnavnet Kongen av Femundløpet etter sin tiende Femundløpsseier i 2012.

Petter Jahnsen er en svært dedikert, profesjonell og seriøs hundekjører, som også har tre gullmedaljer fra Femundløpet hengende på veggen. Han satser først og fremst mot Finnmarksløpet i år, men i likhet med de andre toppspannene på startstreken vil en plassering helt på øverste hylle kunne komme som et resultat av riktig disponering av spannet. Jahnsen og hundene er også meget dyktige i dårlig vær, vant som de er med å trene i høyfjellet uansett forhold.

Hanna Lyrek er et spennende navn og et friskt pust i åpen klasse langdistanse hundekjøring. Hun vant Femund Junior i 2016. Hun vant begrensa klasse i Finnmarksløpet i fjor. Hun er en del av et stort og solid team som omfatter mor Trine og en stor turistbedrift med 65 hunder i Alta. Selv om årets startfelt er et av de sterkeste som har vært så er Hanna Lyrek det eneste spannet fra Nord-Norge på startstreken i år. Positiv energi og godt humør smitter lett over på hundene. Om Lyrek vil blande seg inn helt i toppen i år er usikkert, men hun er uansett et navn å følge med på.

Niklas Rogne har blitt kalt ung og lovende lenge. Han ble nummer 2 som femtenåring på det første Femund Junior som ble arrangert i 2012. Han har også to andreplasser fra det lange Femundløpet, sist gang for to år siden. 23 år gamle Rogne er fortsatt ung, men han er også erfaren, dyktig og svært profesjonell i forhold til jobben som må gjøres før starten går. Han har fått en ro og klokskap over kjøringa si de siste par årene som godt kan føre han helt til topps i årets Femundløp.

Ronny Frydenlund er alltid «all in» når det gjelder hundekjøring. Brummundølen har en offensiv kjørestil, ofte med mye fart tidlig i løpene, og har vist at han er i rute til Femundløpet med seier i Gausdal Marathon 200 km og andre plass i Mush Synnfjell fra tidligere i vinter. Han er en gammel traver i Femundløpsammenheng og har en tredjeplass fra 2016 som beste resultat. Frydenlund er absolutt en å regne med i kampen om medaljene i årets Femundløp.

Lars Monsen har blitt et trofast, kjent og kjært ansikt å se på startstreken til Femundløpet. Han har deltatt til sammen 12 ganger siden han kjørte for første gang i 2006. Hele Norges villmarksikon har en tredjeplass fra 2018 som beste resultat, og har plassert seg sikkert blant topp ti de siste årene. I år vil han møte et sterkere felt enn på mange år, og kampen om de første ti plassene blir knallhard. Monsen vil få god hjelp langs med løypa av alle tilskuerne som kommer til å heie spannene fram, eventyreren er ekstra populær blant de unge tilskuerne. I 2019 fikk han hederspris av Femundløpet for den jobben han har gjort for løpet og sporten.