Iver Kolstad er vinner av Femundløpet Junior

Iver Kolstad er vinner av Femundløpet Junior

Foto: Ole Åsvold

Foto: Ole Åsvold

Tjue på ett i dag kjørte Iver Kolstad (16) som spann nummer en over målstreken på Femundløpet Junior. Han passerte Eirik Lindstad i Rødalen på tur ned mot Narjordet på første etappe, og siden kjørte han alene hele veien inn mot Røros.

Det var mye vær, men jeg følte aldri nerver. Det gikk bra hele tida, men jeg måtte følge med for ikke å miste sporet. Jeg hadde ingen kontakt med noen andre spann etter at jeg kjørte forbi Eirik i Narjordet, forteller Kolstad.
Men han må innrømme at han har snudd seg litt underveis, selv om avstanden tilbake bare ble større og større. På første etappen følte at Solveig Kristine Kvam var ganske nærme, men jeg hadde større forsprang enn jeg trodde. Og etter at jeg økte forspranget på andre etappe mellom Tufsingdalen og Tolga, så følte jeg meg tryggere. Den siste etappen tok jeg det egentlig ganske med ro, jeg stoppa og kosa med hundene og ga dem snack, jeg stressa ikke, sier Kolstad.

Dede leda an gjennom uværet

På spannet til Iver gikk søsknene Storm, Fjell og Frost på 2 år, Enya på 4 år som er mor til de tre første og fireåringene King og Dede. Det var Dede som leda an gjennom uværet.

Dede er en veldig god lederhund som hjalp meg mye gjennom været. Hun gikk foran da det var som verst vær på de to første etappene, sier Kolstad. På siste etappen fikk Dede slippe, da satte rørosgutten fram to raskere leder, og det gikk bra det og. Han fullførte med alle seks.

Kjørt hund i fem år

Iver Kolstad begynte å kjøre hund hos Geir Idar Hjelvik for fem år siden. Han lærte i to år, og da Hjelvik reiste til Alaska vinteren 2016 lånte Iver et helt åttespann som han stelte og trente sjøl. I fjor samarbeida Kolstad med Niklas Rogne, og trente og kjørte et unghundspann. I vinter har Iver kjørt hund hos Fredrik og Lena Lindgren som bor i Hånesåsen like ved Røros. Iver er glad for denne løsningen, både på grunn av arbeidsmengde og kjøring.

Det passer bra å kjøre sammen med noen andre, dele på treninga, det tapper lyst litt når en skal
gjøre alt sjøl, mener Kolstad.

Vinterens neste mål er Finnmarksløpet Junior

Jeg må vel ha mål om å være med å konkurrere der også, sier Iver Kolstad. Sliten men lykkelig gullmedaljevinner i Femund Junior 2018.

Tollefsen avslutta raskt

Truls Tollefsen gikk av med seieren i duellen om sølvmedaljen. Han kjørte tolv minutter raskere enn
Solveig Kristine Kvam på den siste etappen, akkurat raskt nok til å ta sølvmedaljen med et minutts
margin.