Ligger på 12-plass med åtte små tisperinside 

Ligger på 12-plass med åtte små tisperinside 

foto: Christine Karijord

For han hadde en idé, hundekjører Taisto Torneus fra Kiruna. – Jeg mener fortsatt at dette var den riktige avgjørelsen, sier veteranen.

Når jeg får hunder i sleden, er det gjerne store tunge hannhunder. Jeg har aldri opplevd å få en liten tispe i sleden, sier Torneus som har kjørt løp siden tidlig 80-tallet. Han snakker med jentene sine, skal gi de mat og det er fascinerende å høre «matfar» når han godprater med hundene som har en snittvekt på 21 – 22 kilo.
Det er ikke like mye kraft, jeg pleier å fly opp bakkene. Nå må jeg jobbe mer selv, men de har en enorm fart når de får muligheten til å lange ut, sier hundekjøreren.

«Gumman»

Hei lille Gumman, har du det bra? Er du sulten?

Torneus steller med spannet, sjekker poter, ordner til halmen og legger ullpledd over de små, men sterke kroppene.

Det er mindre jobb med tisper, jeg opplever at de er mer tilgjengelig og mer interessert i å gjøre meg til lags enn mange av hannhundene. Det er første gang jeg tester dette, og jeg tror det blir mange tisper til Finnmarksløpet også, sier konkurransekjøreren.