Ny klasse i Femundløpet 2020

Ny klasse i Femundløpet 2020

I sitt 31. år lanserer Femundløpet en ny klasse, F200. Løpsklassen følger traseen til juniorkjørerne, med målgang i Trysil, og får en viktig rolle i rekrutteringen av nye hundekjørere.

F200-løpet har et foreløpig tak på 30 deltakere, og skal være en klasse for dem som kanskje har lyst til å prøve hundekjøring, men synes F450 er for utfordrende å starte med. Løypa går fra Røros via Drevsjø til Trysil, med villmarkssjekkpunkt på Lillerøåsen i Drevsjø.

– En kortere løype er etterspurt av dem som ikke ønsker å kjøre de to lengre distansene som krever kvalifisering. F200 er en klasse fra 18 år og oppover, med 6-8 hunder i spannet. Distansen er for dem som har en drøm om å delta i Femundløpet, og som kan få gjøre det på sine egne premisser, sier daglig leder i Femundløpet, Jon Anders Kokkvoll.

Mentorer

Å delta i, og å komme inn i Femundløpet, skal være enklere, blant annet for dem som driver med hundekjøring på hobbybasis, sier Kokkvoll.  Konkurransen kjøres etter samme kjørereglement som juniorklassen, med start i Røros, obligatorisk hvile i Tufsingdalen, Drevsjø og villmarkssjekkpunktet Lillerøåsen. Både junior og F200 vil ha tilgang på en del mentorer som kan gi tips og rådgivning underveis.

– Dersom F450 virker som en høy terskel, kan F200 være en god start. Vi har fått flere ønsker over flere år om en klasse med litt andre krav. I første omgang setter vi et tak på antall deltakere. De skal få den samme servicen på sjekkpunkt og med veterinærtjeneste og trackingsystem som F450 og F650.

Samme krav

– Inngangen til å delta i denne klassen er også lavere enn ellers, men vi stiller samme vaksinasjonskrav som til øvrige kjørere. Vi ser at brytprosenten i F450 har vært litt for høy, og det kan kanskje tyde på at ikke alle er like godt forberedt. Forutsetningene for å klare F200 er noe lavere, og vi mener det kan være et spennende tilbud til hundekjørere som har lyst til å prøve seg, sier Kokkvoll, og legger til at spørsmålene om nesevaksine kommer til å dukke opp, men at forklaringen er like enkel som den er logisk;

– F200 har de samme vaksinekravene som de andre distansene for å forhindre smitte og sykdommen kennelhoste. Siden dette skjer i samme tidsrom som de øvrige klassene, er det helt naturlig, sier Kokkvoll.

Ønsket

En kortere distanse har vært ønsket i lengre tid, og sportslig utvalg har behandlet innspillet med solid drøfting.

– Så er det også en naturlig del av 30-årsjubileet, vi må gjøre noe nytt for de neste 30 årene.  Sjekkpunkt og målgang i Trysil skal også komprimeres, slik at det blir en bedre opplevelse for både kjørere og publikum, og et bedre grunnlag for en folkefest ved målgang.
Det er mange som har et hundespann som kunne tenke seg å kjøre løpet, men som synes F450 er for tøft. Juniorene kan kjøre sin konkurranse, og mamma og pappa sine løp, slik at Femundløpet blir et løp for hele familien, uansett nivå, understreker Kokkvoll.

F200-klassen er også kvalifisering for deltakelse i F450.