Opplev Femundløpets magi

Opplev Femundløpets magi

Foto: Dace Znotina

Det er i løpet av den hektiske Femundløpshelga 9-11 februar mange muligheter for publikum til å kjenne Femundløpet skikkelig på pulsen. Løpet har start og mål på Røros, men er innom til sammen seks andre sjekkpunkter rundt om i den fantastiske villmarka i regionen.

Femundløpet dras i gang for alvor med den offisielle åpninga i Bergstadens Ziir. I fjor var første gang Femundløpet brukte den flotte Røroskirka, og rammene og stemningen har aldri vært finere. Åpningsseremonien rommer underholdningsinnslag samt de obligatoriske og høytidelige punktene der tenningen av «The red lantern» symboliserer selve starten på løpet. Tradisjon tro skal den røde lykta henge ved målportalen helt til siste spann er i mål før den slukkes. Seremonien er obligatorisk for alle kjørerne, men åpen og gratis for alle andre, også publikum..

Den ekstatiske starten er en opplevelse i seg selv. F Junior starter fredag klokka 11.00, F 600 rett etterpå, mens F400 drar i gang 20.00 samme kveld. Det tilrettelegges for publikum oppover Kirkegata, med dyktige speakere som holder oss oppdatert på hvem som løfter ankeret. Topptrente hunder og kjørere sprudler av energi der de farer av gårde. Alle klassene skal ut på en rundsløyfe på om lag 20 km før de returnerer mot Røros sentrum. Det blir mulig å se spannene igjen når de passerer over Gjettjønna fem minutters gange fra startportalen. I samme område vil det også være mulig å kjøpe seg en liten tur med hundespann, en smakebit på Femundløpet som blir kalt Femund4All.

Det har med årene blitt en svært hyggelig tradisjon for mange å heie spannene fram langs med sporet. Det lages stemningsfulle leire, med bålfyring og fakkelbokser. Sjekkpunktene er også veldig flinke til å lage en trivelig atmosfære rundt løpet. Alle sjekkpunkter har salg av både varm og kald mat og drikke. Det legges til rette for at publikum skal føle seg velkomne og være tett på deltagerne og konkurransen.

Sjekkpunkt Tufsingdalen. Foto: Alexander Galak
Sjekkpunkt Tufsingdalen. Foto: Alexander Galak
Tufsingdalen

Juniorene ankommer først etter å ha kjørt drøye sju mil. De kommer inn noe over klokka 15.00. F 600 kommer rundt klokka 17.00 siden de kjører to og ei halv mil lengre. De første F400 spannene kommer rundt klokka 02.00 natt til lørdag. Sjekkpunktet er det mest hektiske på løpet. Både spann og hunder er fortsatt gira.

Les mer om sjekkpunkt Tufsingdalen

Sjekkpunkt Drevsjø. Foto: Hanne Nordskag
Sjekkpunkt Drevsjø. Foto: Hanne Nordskag
Drevsjø

På Drevsjø varmer driverne av sjekkpunktet opp med å arrangere hodelyktløp på ski fredag klokka 18.00. Da åpner de også sjekkpunktet. De raskeste spannene til Drevsjø ankommer sannsynligvis mellom 21.00 og 22.00 fredag kveld. Allerede her vil vær, føreforhold og taktikk gjøre at det er vanskelig å anslå nøyaktig tidspunkt. De første spannene inn vil mest sannsynlig komme til å hvile. Mens spann som kommer flere timer bak kan komme til å kjøre rett gjennom fordi de har hvilt i Tufsingdal eller på sporet. F400 spannene vil renne inn tidlig morgen mellom 06.00 og 07.00. Trolig vil mange av de første spannene i denne klassen ta sin første obligatoriske hvile på 6 timer her. Det blir travelt på Drevsjø utover morgenen og formiddagen før det stort sett blir stille når mørket kommer sigende lørdag ettermiddag. Sjekkpunktet kan skilte med hundekjøring, hesteskyss, salgsboder og mye underholdning og musikk.

Les mer om sjekkpunkt Drevsjø

Sjekkpunkt Søvollen. Foto: Hanne Nordskag
Sjekkpunkt Søvollen. Foto: Hanne Nordskag
Søvollen

Etter at spannene har kryssa det værharde fjellpartiet mellom Sølensjøen og Rendalen stuper de ned i lun og trivelig urskog og ankommer idylliske Søvollen. F600 spannene kommer hit rundt 06.00 lørdag morgen. Søvollen er siste sjanse for spannene å ta sin første obligatoriske pause, samt at her utlignes tidsforskjellen. Noen spann kommer dermed til å hvile neste sju timer på Søvollen. Det vil komme F600 spann jevnt og trutt utover morgenen og formiddagen. De første F400 spannene kommer ned fra fjellet rundt 19.00 på ettermiddagen. Det blir en svært travel dag på Søvollen med spann fra begge klassene på vei ut fra Søvollen sen ettermiddag og kveld.
Søvollen har alltid god mat og god stemning. Parkeringsplass rundt 300 meter fra sjekkpunktet.

Les mer om sjekkpunkt Søvollen

Sjekkpunkt Orkelbogen. Foto:Dace Znotina
Sjekkpunkt Orkelbogen. Foto: Dace Znotina
Orkelbogen

Sjekkpunkt for F600 to ganger. Først kommer spannene inn rundt klokka 20.00 lørdag kveld etter en etappe på hele 105 km fra Søvollen. De fleste spannene vil dermed trolig velge å hvile noen timer. Selve sjekkpunktet ligger noen hundre meter forbi Orkelbogen friluftssenter, på andre siden av elva Orkla. Et naturskjønt område som kler vintereventyret Femundløpet. Sjekkpunktet byr blant annet på underholdning, kanefart og salg av mat.

Les mer om sjekkpunkt Orkelbogen

Sjekkpunkt Grimsbu. Foto: Stepan Hon
Sjekkpunkt Grimsbu. Foto: Stepan Hon
Grimsbu

Løpets vestligste sjekkpunkt er Grimsbu som ligger i Folldal kommune. Populært blir grenda kalt for lille Alaska. Her begynner det å røyne på for mange av de spannene som ligger i teten, og resultatlista kan snus på hodet i løpet av noen timer. Noen spann kommer sannsynligvis til å prøve og kjøre rett igjennom sjekkpunktet for å ta den siste obligatoriske hvilen sin på Orkelbogen. Hyggelig og erfarent vertsskap på sjekkpunktet som drives i samarbeid mellom Grimsbu Turistsenter og lokale ildsjeler.

Spannene i F600 ankommer Grismbu grytidlig søndag morgen. Det blir aktivitet på sjekkpunktet hele søndag.

Les mer om sjekkpunkt Grimsbu

Sjekkpunkt Orkelbogen. Foto:Dace Znotina
Sjekkpunkt Orkelbogen 2. Foto: Dace Znotina
Orkelbogen II

Hundekjørerne har valget mellom å ta den siste obligatoriske hvilen enten på Orkelbogen II eller på Tolga. Mange av de spannene som ligger og kniver i teten tar nok sikte på å ta hvilen her.

Les mer om sjekkpunkt Orkelbogen

Sjekkpunkt Tolga Foto: Marianne Elven
Sjekkpunkt Tolga Foto: Marianne Elven
Tolga

Først blir det stor moro og aktivitet med deltagerne i Femund Junior. De har tatt veien fra Tufsingdalen og rett over fjellet til Tolga i svarteste natta. De første juniorene ankommer trolig rundt klokka 04.30 – 05.00 lørdag morgen. De skal da hvile her i seks timer. F400 spannene som har kjørt drøyt 8 mil fra Søvollen kommer inn til Tolga rundt midnatt natt til søndag. De kommer til å hvile bare sine siste 4 timer obligatoriske hvile før de halser videre mot mål. F600 kommer trolig inn omtrent et døgn etter F400. Anslagsvis rundt midnatt natt til mandag. Spannene i teten kommer mest sannsynlig til å feie rett gjennom sjekkpunktet med retning Røros.
Tolga er det sjekkpunktet med desidert lengst åpningstid. De satser både på god mat og underholdning, men ikke minst også på løpets mest behagelige utsikt mot spannene på vei inn og ut av sjekkpunktet. Fra andre etasje i Sætershallen har du god oversikt over sjekkpunktet.

Les mer om sjekkpunkt Tolga

Sjekkpunkt Røros. Foto: Dace Znotina
Sjekkpunkt Røros. Foto: Dace Znotina
Mål på Røros

Det må presiseres at hundekjøring er en sport der alt kan skje. Vær og føre har stor betydning for hvor fort spannene kjører. Løypene kan også måtte legges om hvis spesielle omstendigheter skulle oppstå. Siden det er nye hviletidsregler i både F400 og F600 er det også stor usikkerhet om hva slags kjøreplaner og taktiske vurderinger deltagerne velger å bruke. Tidsskjemaet her kan bomme på flere timer i forhold til det som blir resultatet.

Les mer om sjekkpunkt Røros

Det vil legges ut oppdatert informasjon om tidsskjema for løpet så fort det dukker opp nærmere informasjon. Følg med på hjemmesiden og på Femundløpets facebook side.

Foreløpig anslag for når de raskeste spannene i hver klasse kommer i mål:

F Junior – klokka 14.30 – 15.00 lørdag 10. februar. Anslaget er sikkert.

F 400 – klokka 08.30 – 09.30 søndag 11. februar. Anslaget er ganske sikkert.

F 600 – klokka 06.00 – 07.00 mandag 12. februar. Anslaget er kvalifisert gjetting. Forutsetter gode spor og offensiv kjøring