Mange pallkandidater i F400Inside 

Mange pallkandidater i F400Inside 

Ola Brennodden Sunde. Foto: Geir Sørmoen

Ola Brennodden Sunde må nok finne seg i få det største favorittstemplet under årets korte Femundløp. Men i tillegg er det svært mange andre spann som er godt trent, og med unge og sultne kjørere bak på meiene som er mer enn klare for å melde seg på i kampen om de beste plasseringene.

Tekst: Sjur Åsgård – Foto: Geir Sørmoen

Team Brennodden stiller for øvrig med tre gode spann i årets F 400. Foruten Ola Brennodden Sunde deltar også Vår Brennodden Budal og Ronny Grønn. Ola skal forsvare fjorårets gullmedalje. Han har fortsatt mange av de beste hundene fra i fjor med på spannet. Han har også de treningsmengdene på hundene som skal til for å kjøre med lite hvile.

Det store spørsmålet i år er om noen kommer til å kjøre med minimumshvile. Etter de nye hviletidsreglene betyr det å kjøre med rundt ti timer hvile. I praksis kan det gjøres på to måter. Man kan hvile seks timer etter første etappe som er drøyt ni mil lang, for så å kjøre nesten 22 mil i strekk til Tolga og neste obligatoriske hvile. Eller så kan man kjøre rundt 16 mil til Drevsjø, hvile seks timer der, før man tar neste strekke på litt over 15 mil. Tøft blir det uansett, både for hundene og kjøreren. Få spann vil kunne mestre en slik øvelse. En forutsetning er gode og rutinerte lederhunder.

Flere av de beste spannene gir inntrykk av at de har tenkte å hvile 2-3 timer utover de to pålagte pausene. Ove Grytbak er en av dem.

Jeg har nok ikke de beste lederne i år, men det er gode hunder. Selv om jeg kommer til å kjøre litt forsiktig, så kommer jeg ikke til å kjøre tur, sier Ove Grytbak som er en av dem vi absolutt må ta med i regnskapet.

Grytbak samarbeider med Lasse Austgarden som skal kjøre F 600 og som har fått førstevalg i hundepoolen. Han forteller at han har Finnmarksløpet som sesongens store mål. Men rørosingen har etter hvert mye erfaring og hode for å disponere spannet godt. Han kan komme sterkt mot slutten av løpet.

Fredrik Westlie og spannet har vist god form i år. Han deler på treninga og konkurransekjøringa med samboer Aleksandra Torgersen som kom på tredjeplass i fjor. Fire av disse hundene er på spannet til Fredrik. Han kjørte svært bra på Gausdal Marathon tidligere i vinter, og endte på andreplass i tjuemila åpenklasse. Hundene går godt, og Fredrik Westlie kjører for å konkurrere.

Det er også svært mange unge og spennende navn på lista som godt kan kjøre fort. Anette Børve Hernes og Ylva Fjestad er to spreke jenter som begge har vunnet Femund Junior. Ylva som vant juniorløpet i fjor skal kjøre sitt første Femundløp som senior, men har ikke tenkt å stå med lua i hånda.

Jeg skal konkurrere ja. Er litt usikker på spannet, men tror ikke det skal gå så alt for galt. Jeg er jo utrolig spent da, det er jo dobbelt så langt som jeg har kjørt før, men jeg gleder meg til å konkurrere mot voksne og kjøre mer selvstendig. Jeg har i utgangspunktet en offensiv kjøreplan, men må se an litt etter hvert, forteller Ylva Fjestad.

Anette Børve Hernes vant Femund Junior i 2014. Hun kjører i år et toppa og rutinert lag med hunder. Broren Jostein Børve Hernes skal kjøre unghundene. Hun kommer til å kjøre så godt hun kan. Løse og tunge spor vil være midt i blinken for Anette og hundene. De er vant med å trene i løssnø og varierende vær over tregrensa.

Hauk Amundsen Øren er en annen ung førstegangskjører som kan komme til å kjøre fort. Han kjørte som en rakett på siste etappe på Gruveløpet for to uker siden, og vant begrensa klasse der. Daniel Haagensen kjører unghundspannet til Birgitte Næss og Kristoffer Halvorsen, han kjørte til femteplass på Gausdal Maraton tjuemila før i vinter. Det blir spennende å se hvordan det raske unghundspannet vil gjøre det på Femundløpet.

Fire rutinerte kjørere som vi må ha øynene opp for: Kine Skaugen ble nummer fjorten i fjor, har massevis av erfaring, og har lagt ned en skikkelig treningsjobb i år. Evelin Koch fikk alle til å måpe av beundring med sitt stilige og lettløpte Sibirian Husky spann i fjor. Hun kjørte i jevn hastighet hele løpet, og det resulterte i at hun plukka inn spann etter spann på de siste to etappene og endte til slutt på sjette plass. Wolfram Schumacher har kjørt unghundene til Petter og Bente Jahnsen i Tufsingdalen på det korte Femundløpet i mange år. Han har trofast plassert seg på resultatlista rundt tiendeplass. I fjor kjørte han raskest av alle på alle etapper unntatt den første, men han hvilte mer enn de beste, for å gi unghundene en god opplevelse. Han kommer sikkert til å kjøre fort i år også, men spørsmålet er om han kommer til å hvile for mye til å være med helt i teten. Sebastian Plur Nilssen kjører de beste hundene til Thomas Wærner for å gi dem en god gjennomkjøring før Finnmark. Plur Nilsen kjenner ikke hundene så godt, og har kanskje ikke den kontakten som trengs for å gjøre det virkelig bra. På den andre siden, Sebastian Plur Nilssen er etter hvert svært erfaren, han kjører skikkelig gode hunder, og han gir jernet.

Det ligger an til å bli gode forhold på Femundløpet, med gode spor og noenlunde greie værforhold. Men det blir ikke i nærheten av så raske og lette spor som i fjor. Jeg spår et tøffere løp. Flere trenger mer hvile. Spann som har slukt mange mil i dårlige forhold kan komme sterkt på slutten.

Slik blir min topp-fem liste:

  1. Ola Brennodden Sunde
  2. Fredrik Westlie
  3. Ove Grytbak
  4. Evelin Koch
  5. Ylva Fjestad

 

Det er aller mest spennende med Femund 400, som kanskje er Norges viktigste rekrutteringsløp for langdistanse hundekjøring, er at det alltid dukker opp nye spennende navn under løpet. Det er et ungt startfelt i år, jeg håper noen av de yngste kan overraske oss!