Sammen om Femundløpet

Sammen om Femundløpet

Femundløpet for 2020 i Røros er i gang, mennesker begynner å strømme inn til den lille bergstaden, og i butikkene merker ansatte også at byen lever mer. 

Nesten nederst i Kjerkgata ligger Villmarka sportsbutikk, kanskje en av de viktigste butikkene for kjørerne i løpet. Inne i butikken er det varmt, og det er fullt forberedt med dunjakker, ytterklær og fargerike ullgensere. 

– Man kan merke en forskjell når løpet nærmer seg ja, forteller Morten Randen med et smil.

I perioden før løpet skal det flere forberedelser til, ekstra innkjøp til butikken må til. Det blir solgt ekstra fotposer, ekstra labber, og kanskje er det en klassiker at småting som lue, votter, sokker og ullundertøy går unna, slike ting de fleste kan finne på å glemme i alt stresset. De ommøblerer butikken litt, det er viktig å få frem det en hundekjører trenger. 

– En hundekjører trenger ikke finklær, de trenger varme, fornuftige klær. 

Men det er ikke bare hundekjørerne som glemmer ting og kjøper det nødvendige. Femundløpet trekker til seg mennesker fra alle kanter i verden. Italienere, franskmenn, tyskere, mange av de er ikke forberedt på det kalde klimaet i Røros. I en by hvor det kan på en normal dag være 30 minusgrader er de ansatte på Villmarka glad for å hjelpe turister til å kle seg godt. Sammen med turistene og kjørerne er det også utallige frivillige som skal være varme, Røros er heldig som har et godt utvalg av disse. 

 

– Det er litt sånn på Røros, dugnadsånden er helt vanvittig sterk, forteller Morten. Han er stolt over hvordan menneskene i Røros er villig til å hjelpe for en fantastisk opplevelse. 

– Alle her har en forbindelse til løpet, på alle vis, uansett hvem du er. I turistbyen er det utrolig mye som skjer, martnan, julemarked og vinterfestspill. Her hjelper og alle til, det er veldig inkluderende, uansett hvem man er kan man komme å bidra til det store fellesskapet. I en liten by som Røros på omtrent 4000 innbyggere er det viktig å trå til når slike begivenheter skjer, det ligger stor innsats bak. 

– Det at vi kan lage noe så stort som det her, i lille Røros, det er ganske tøft. 

Tekst: Emma Værnes Pettersen (Chamedia)