Startrekke­følgen for juniorene er klar

Startrekke­følgen for juniorene er klar

Foto: Cilje Helen A. Moe

Det blir syvende gang Femundløpet arrangerer Femund Junior. Deltagerne må fylle 15 år i løpet av 2018, men ikke være eldre enn 18 år. De må også ha gjennomført et rookiekurs godkjent av Norges Hundekjørerforbund. Noen av dem som nå skal starte på det 200 km lange løpet kan komme til å bli vinnerkandidater til de lengre distansene om noen år.

På bildet: Hauk Amundsen Øren i 2015. Foto: Cilje Helen A. Moe

Starten for juniorene er fredag 9. februar klokka 11.00, og startrekkefølgen er slik:

1. Eirik Lindstad
2. Oda-Eline Flekstad
3. Iver Kolstad
4. Ingrid Andreassen
5. Kim Andre Gildset (Vinner av Femundlabben)
6. Mari Elgaaen
7. Marie Hollum Skogås
8. Truls Tollefsen
9. Marie Ivanova Elven
10. Solveig Kristine Kvam

Det første juniorløpet i 2012 ble vunnet av Ole Morten Borgersen, med Niklas Rogne på andreplass og Amund Kokkvoll på tredje. Både Niklas og Amund har etablert seg som dyktige hundekjørere og er å finne på startstreken på årets F 600, og Niklas Rogne er til og med en av favorittene til gullet.

Det var Femundløpet gjennom Femund Trekkhundklubb med Petter Swift i spissen som brøyta veien for juniorløp i langdistanse i Norge. Motstanden mot å etablere et slikt løp i Norge var stor innenfor hundekjørermiljøet. Og et forslag om å tillate juniorløp i langdistanse ble nedstemt på Norges Hundekjørerforbund sitt ting i 2011.

Det første juniorløpet i 2012 ble arrangert utenom terminlista til NHF. Først i 2013 ble Femund Junior en del av den offisielle løpskalenderen til NHF, etter en lovendring på hundekjørertinget våren 2012, forteller daværende styreleder og mangeårig ildsjel i Femund Trekkhundklubb Petter Swift.

Bakgrunnen for å la juniorene delta i langdistanse hundekjøring var ønske om å øke rekrutteringen. Petter Swift og Femund Trekkhundklubb arrangerte det første rookiekurset i 2012. Mange av juniorene som senere på vinteren deltok på Femundløpet var også med på dette kurset. Swift og Geir Idar Hjelvik var instruktører. Orientering, bekledning, førstehjelp og rutiner for hva du må gjøre for å ta vare på deg selv og hundene i ekstremt vær og uforutsette situasjoner både var og er sentralt i opplæringen av juniorene.

Vi så at en 15 åring som hadde god trening og hadde gjennomført rookiekurs hadde langt større kompetanse til å delta i Femund Junior enn mange førstegangskjørere på over 18 år som lovlig kunne stille på startstreken i F 400. Det er ingen grunn til at ikke juniorer kan kjøre langdistanse hundeløp, mener Swift.

Sett fra i dag er det vel ingen tvil om at nybrottsarbeidet som Swift og Femundløpet har gjort med juniorsatsingen har vært en suksess.

juniorer i 2012

Juniorene i 2012: Petter Swift sammen med juniorene som deltok på det første rookiekurset før det første Femund Junior. Foto: Sjur Åsgård