Sjekkpunkt Tufsingdalen - Medvandrerne

Tufsingdalen ligger lengst øst i Os kommune, nord i Hedmark. I Os bor det drøyt 2.000 mennesker, og ca. 170 av dem bor i Tufsingdalen ca. 670 moh. Utstrakt hyttebebyggelse fører imidlertid til at folketallet økes kraftig i feriene, spesielt påske og sommer.

Bærebjelken i Tufsingdalssamfunnet har til alle tider vært landbruket. Så høyt over havet med skrinn jord og barst klima er det ikke mulig å dyrke annet enn fôr til husdyr.

Les mer om Tufsingdalen på Wikipedia.

Informasjon om sjekkpunktet

Tufsingdal er et svært godt drevet sjekkpunkt med alle fasiliteter som en hundekjører og handler måtte ønske. Det finnes også et lokalt drivstoffanlegg like ved sjekkpunktet, ca. 750 m før ankomst sjekkpunkt. Dette anlegget eies av bygda, har 24t kortautomat og fordelaktig pris.

Web-team/media: Dersom det er behov for et stille arbeidsrom inne, kan lærerværelset benyttes, men vi ønsker tilbakemelding om dette for å planlegge rom for å sove.

Behandlingsrom: Vi tilbyr oppvarmet behandlingsrom med vaskemuligheter. Dersom veterinærer ønsker rom inne, er dette rommet stort nok til kontorarbeid og ev. å kunne slappe av. Rommet blir avstengt når siste spann har kjørt ut.

Premie fra sjekkpunkt Tufsingdalen: Som tidligere år har vi en hjemmelaget brukskniv som trekkes blant deltakerne i FJunior. Kniven blir utdelt under premiesermonien.

Viktig informasjon til kjørere

Dersom noen ønsker å kjøre rett gjennom sjekkpunkt Tufsingdalen, MÅ dette meldes til mannskaper ved KLOKKE INN for å bli veiledet videre.
De som skal ankre opp for å ta ut hviletid, skal følge veiledning og ORANGE SIGNALLYS som markerer ankerstolpe.
ALLE som passerer sjekkpunkt Tufsingdalen MÅ INN I BRAKKA for å signere passering før de kjører ut fra sjekkpunktet!
Halm vil bli lagt ut på ankerstolper, 1 halmbunt til hvert spann. Vanncontainer finnes ved brakka. Store tilhengere for oppsamling av halm blir plassert rundt sjekkpunktet. Husk å rydde opp etter dere!

Publikumsområdet mellom FV 28 og oppstallingsområdet

Flombelyst område. Tilhengere for brukt halm og tilgang på vann fra containere. Brakke for tidtaking og kvittering ved utkjøring. Kort vei til restaurant, sovesaler, sekretariat, TD og veterinærer.
Handlere legger pakksekk til sitt spann opp mot gjerdet inn til oppstillingsområdet. Romslig inngang til oppstillingsområdet.

Det vil bli anlagt sittegrupper med bålpanner i publikumsområdet for god trivsel i kulda og mørket. Speakertjeneste fra brakka der beskjeder kan formidles.
Lading av trackere skjer inne i brakka.
Vi oppfordrer til minst mulig trafikk utover det nødvendige i brakka, da det fort blir kaldt for de som skal jobbe der.

Overnatting

Som tidligere blir det sovesal for F650/F450 i skolebygget, FJunior får sove på møterom og i garderobe under Samfunnshuset. Skal være godt merket.
Skjetlein videregående skole får som tidligere benytte bibliotekrommet, og Lund folkehøyskole blir trolig innkvartert i det store rommet til Os fjellstyre. Tilgang til toaletter og dusj.
Dersom det er handlere som ønsker et sted å sove, oppfordres disse til å henvende seg til restauranten for å få anvist plass.
Så langt det rekker vil det bli lagt ut madrasser til de som vil sove, men det garanteres ikke madrasser til alle.

Servering

I år har vi besluttet å servere oksestek med poteter og grønnsaker.
Vi har stor og liten porsjon og garanterer at folk skal bli gode og mette.

Priser:

  • Stor porsjon inkl. kaffe kr 180,-
  • Liten porsjon inkl. kaffe kr 140,-

 

Vi selger også kaffe, kaker, brus, pølse med lompe eller brød og diverse kioskvarer.
Mat for frivillige: Alle frivillige får et varmt måltid om de ønsker dette. Elever fra Lund/Skjetlein har dessuten tilgang til eget kjøleskap tilknyttet sovesal med brød, pålegg og drikke. Kokemuligheter.
Betalingsterminal: JA

Parkering

Handlere F650/F450 og publikum: Stor parkeringsplass på fotballbanen. Vi har mannskaper til å lede bilene inn for best utnyttelse av plassen. Respekter de frivillige som prøver å hjelpe til! Vi tilbyr også i år gratis parkering til alle. Håper at flest mulig tar en stopp i Tufsingdalen og kjøper seg middag i stedet for å kjøre videre. Det skal være plass til alle som ønsker å ta en stopp her.

Veterinærer, TD og web-team: Reservert plass til 5 bobiler utenfor skolebygget med kort vei inn til toaletter, behandlingsrom og restaurant. Kort avstand til sjekkpunktområdet.

Handlere FJunior: Reservert et område på banen nedenfor skola med kort vei til sjekkpunktområdet, restaurant, sovesal og toaletter.

Frivillige: Parkering sammen med FJunior. Lund folkehøyskole og Skjetlein vgs får anvist plass ved ankomst, med kort vei til sovesal.

Veibeskrivelse for handlere og publikum

Toget stopper på Os stasjon. Det er dessverre ingen kollektivtilbud mot sjekkpunkt Tufsingdalen.
Kjør FV 28 retning Drevsjø, og du er framme etter 40 km fra rundkjøringen på Os. Sjekkpunkt Tufsingdalen ligger inntil FV 28 og er svært godt synlig. Parkering er merket, og frivillige vil veilede.
Avstand Røros til sjekkpunkt Tufsingdalen er 57 km, ca. 50 minutters kjøring.
Avstand sjekkpunkt Tufsingdalen til sjekkpunkt Drevsjø er 65 km, ca. 1 times kjøring.

Vi vil gjøre alle oppmerksom på at det er tildels stor elgfare spesielt i Tufsingdalen. Vi har og for tiden mye tamrein i området, som lett kommer fram i veien grunnet mye snø i utmarka.

Os kommune er den nordligste kommunen i Hedmark fylke og grenser i nord til Røros kommune og Sør-Trøndelag fylke. Det er kun 14 km fra Os sentrum til Røros, 20 km til Tolga og 40 km til Tynset.

Os kommune strekker seg helt fra Femunden i øst til Forollhogna i vest, en avstand på over 8 mil. Av et samlet areal på 1039 km2 er hele 63 % fjell. Kommunen har rundt 2040 innbyggere.

Os sentrum, ca. 600 m.o.h., ligger ved Glåma og ved foten av Håmmålsfjellet. Foruten kommunesenteret Os, med ca. halvparten av kommunens innbyggere, finnes bygdene Dalsbygda, Narjordet, Narbuvoll og Tufsingdalen.

Naturen

Os er en fjellkommune som preges av åpne jordbruksbygder, fjellbjørkeskog og slake fjell og lier. Det er furuskog i Glåmadalføret og i Tufsingdalen. Bare tre prosent er dyrka mark.

Naturen er variert og rik fra karrig furuland i øst ved Femunden, til frodige seterdaler i vest inn mot Forollhogna. Lengst vest i kommunen ligger den markerte toppen Forollhogna, 1332 m.o.h. Forollhogna-området er vernet som nasjonalpark og er leveområde for en av landets mest produktive villreinstammer. Seterdalene Vangrøftdalen og Kjurrudalen er vernet som særpregede natur- og kulturlandskap. De høyeste fjellene i kommunen er Sålåkinna og Håmmålsfjellet på henholdsvis 1594 og 1543 m.o.h.

Kommunen har mange muligheter for aktiviteter og severdigheter, og et rikt og aktivt kultur- og idrettsliv. Her kan du bli med på guidede turer med hest, hund eller til fots i flott terreng. Røros Aøpinsenter Hummelfjell har et familievennlig alpinanlegg som også har overnattigsmuligheter og stort hyttefelt rett ved siden av. Flotte langrennsløyper starter her, og det er et stort og godt løype- og tursti-nett i hele kommunen. Langs innsjøen Femunden er det rike muligheter for fjellturer, fiske og bærplukking. Bygdene Narjordet, Narbuvoll og Tufsingdalen byr på kulturelle og naturhistoriske severdigheter. I Kjurrudalen og Vangrøftdalen, nær Dalsbygda, er det nærmere 50 setre i drift. Fjellet Forollhogna (1332 m.o.h) byr på ypperlig utsikt over traktene og er et naturlig utgangspunkt for å oppleve en av våre nye nasjonalparker.

Sjekkpunkt Tufsingdalen – Medvandrerne

GPS-koordinater: 62.280182N, 11.738756E
Sjekkpunktansvarlig: Are Lerstein, (+47) 941 75 081

Driver av sjekkpunktet: Tufsingdalen samfunnshus og Foreningen Medvandrerne
Tor Magne Holøien (ansvarlig samfunnshuset)
(+47) 909 32 700

Værmelding fra Yr

Værmeldingen under er fra yr.no.
Følg denne lenken for en mer detaljert værmelding for Tufsingdalen.