Sjekkpunkt Tufsingdalen

Tufsingdalen ligger lengst øst i Os kommune, nord i Hedmark. I Os bor det drøyt 2000 mennesker, ca 170 av dem bor i Tufsingdalen, ca 670 moh. Utstrakt hyttebebyggelse fører imidlertid til at folketallet økes kraftig i feriene, spesielt påske og sommer.

Bærebjelken i Tufsingdalssamfunnet har til alle tider vært landbruket. Så høyt over havet med skrinn jord og barst klima, er det ikke mulig å dyrke annet enn fôr til husdyr.

Les mer om Tufsingdalen på Wikipedia.

Informasjon om sjekkpunktet

Tufsingdal er et svært godt drevet sjekkpunkt med alle fasiliteter som en hundekjører og handler måtte ønske.

Overnatting

Sovesal for kjørere og handlere på sjekkpunktet (gratis).

Servering

Sjekkpunktets kafe vil ha salg av sodd og hamburgertallerken, pølser, kaffe, kaker og brus. Det er ikke bankterminal her, så ta med kontanter.

Nærmeste butikk

Nærmeste bensinstasjon

Bemanning

Veibeskrivelse for handlere og publikum

Røros Start – Tufsingdal sjekkpunkt: Kjør riksvei 30 i retning sør ut av Røros (forbi CircleK). 11km fra CircleK sving venstre inn på vei 28. Følg vei 28 østover fra Os, ca.37km. Sjekkpunktet ligger inntil veien og er godt merket.

OBS! Stor elgfare i området!

Total distanse ca.48km

Os kommune er den nordligste kommunen i Hedmark fylke og grenser i nord til Røros kommune og Sør-Trøndelag fylke. Det er kun 14 km fra Os sentrum til Røros, 20 km til Tolga og 40 km til Tynset.

Os kommune strekker seg helt fra Femunden i øst til Forollhogna i vest, en avstand på over 8 mil. Av et samlet areal på 1039 km2 er hele 63 % fjell. Kommunen har rundt 2040 innbyggere.

Os sentrum, ca. 600 m.o.h., ligger ved Glåma og ved foten av Håmmålsfjellet. Foruten kommunesenteret Os, med ca. halvparten av kommunens innbyggere, finnes bygdene Dalsbygda, Narjordet, Narbuvoll og Tufsingdalen.

Naturen

Os er en fjellkommune som preges av åpne jordbruksbygder, fjellbjørkeskog og slake fjell og lier. Det er furuskog i Glåmadalføret og i Tufsingdalen. Bare tre prosent er dyrka mark.

Naturen er variert og rik fra karrig furuland i øst ved Femunden, til frodige seterdaler i vest inn mot Forollhogna. Lengst vest i kommunen ligger den markerte toppen Forollhogna, 1332 m.o.h. Forollhogna-området er vernet som nasjonalpark og er leveområde for en av landets mest produktive villreinstammer. Seterdalene Vangrøftdalen og Kjurrudalen er vernet som særpregede natur- og kulturlandskap. De høyeste fjellene i kommunen er Sålåkinna og Håmmålsfjellet på henholdsvis 1594 og 1543 m.o.h.

Kommunen har mange muligheter for aktiviteter og severdigheter, og et rikt og aktivt kultur- og idrettsliv. Her kan du bli med på guidede turer med hest, hund eller til fots i flott terreng. Røros Aøpinsenter Hummelfjell har et familievennlig alpinanlegg som også har overnattigsmuligheter og stort hyttefelt rett ved siden av. Flotte langrennsløyper starter her, og det er et stort og godt løype- og tursti-nett i hele kommunen. Langs innsjøen Femunden er det rike muligheter for fjellturer, fiske og bærplukking. Bygdene Narjordet, Narbuvoll og Tufsingdalen byr på kulturelle og naturhistoriske severdigheter. I Kjurrudalen og Vangrøftdalen, nær Dalsbygda, er det nærmere 50 setre i drift. Fjellet Forollhogna (1332 m.o.h) byr på ypperlig utsikt over traktene og er et naturlig utgangspunkt for å oppleve en av våre nye nasjonalparker.

Sjekkpunkt Tufsingdalen

GPS koordinater: 62.280182N, 11.738756E
Sjekkpunktansvarlig: Jon Rune Bakken, (+47) 909 69 911
Driver av sjekkpunktet: Tufsingdalen samfunnshus

Værmelding fra Yr

Værmeldingen under er fra yr.no
Følg denne lenken for en mer detaljert værmelding for Tufsingdalen.