Førstegangskjører
Foto Stine Cecilie Mikalsen

Førstegangskjører

Det vil forut for løpet bli arrangert egne kjørermøter for førstegangskjørerne. Likevel er det svært viktig å sette seg godt inn i reglene og krav for kvalifisering som du finner på siden for påmelding. Les reglene i god tid, slik at du er sikker på at du får startet.

Inntil kjørermøtet finner sted, rett før løpet, kan du lese nedenfor hva du som førstegangskjører bør legge vekt på i forberedelsene.

 Vårt store håp er at de fleste kjørerne greier å gjennomføre på et godt og fornuftig vis. Dette fortjener du som kjører, dine nærmeste og ikke minst hundene som på hver trening har jobbet for å lykkes. Hva skal en konsentrere seg om de siste ukene før løpsstart?

Utstyr

Gå over alt av utstyr du har tenkt å benytte under løpet, og reparer. Anskaff ev. nytt i god tid, så du har muligheter for å teste det før løpsstart.

Depot

Planlegg og klargjør depot i god tid før du kommer til Røros.

Foring

Lag deg et foringsopplegg for løpet, og de ukene som gjenstår. Påse at ikke hundene blir for feite eller magres inn mot løpsstart. Ikke skift for rett før eller under løpet men reduser litt på fettet hvis hundene må stå rolig.

Trening

Pass på at hundene blir trent regelmessig også siste uken før løpet. Trening siste tiden reduserer sjansen for muskelnedbrytning og rød urin under løpet. Ha gjerne bare 1 dag hvile før start. Hvis du ikke får mulighet til å trene under reise etc pass på at å gi en magrere diett og litt mindre mengde. Kraftig fôring kombinert med fri disponerer ekstra for muskelnedbrytning under løpet!

Følgebil

Service, ev. reparer ting du vet om, skift dieselfilter (eller ta med reserve) – det kan bli kaldt på Røros og østover. Ta med deg en handler du stoler på, og som har krefter og kunnskap til å hjelpe deg.

Kjøreplan

Lag deg en kjøreplan for løpet som inneholder:
– Kjøretid – Hviletid,- mellom de forskjellige sjekkpunktene og på sjekkpunktene. 
- Hvilestrategi? Pass på å ikke kjør for hardt til å begynne med. Det hjelper ikke å ta igjen hvile ……
- Foring og drikk. Regn ut hvor mye kalorier det er i fôret og hvor mye du regner med at de trenger for løpet. Det er mer enn du tror!
- Hundestell generelt: potesalve, dekken, sokker, massering, osv.
- Hvile/søvn til deg sjøl
- Ta med deg godt nok utstyr for å kunne ”campe” på sporet hvis det skulle bli nødvendig (husk: godt til sides for løypa,- det kommer flere!).

Deg selv

Bygg opp eget overskudd og skaff deg nok søvn. Prøv å hold deg i god form, litt trening av egen kropp er en god investering. Tenk rett og slett like mye på deg sjøl som på hundene de siste dagene før løpet. Det er du som avgjør om teamet FULLFØRER!

Ambisjoner

Ellers bør du bestemme deg for hva intensjonen/ambisjonen med å delta er.
Husk at du konkurrerer med de beste i verden, det er ikke lurt å kopiere deres kjøreplan det første året du skal prøve. Det er ikke normalt i andre idretter at nybegynnere konkurrerer med verdensmestere. Som førstegangskjører på skiløp starter man ikke sammen med Therese Johaug og Marit Bjørgen. Blant de 10 -20 første, blant de 50% beste, slå naboen eller broren?

Eller rett og slett: GJØRE DET BEST MULIG MOT SEG SJØL OG GJENNOMFØRE MED STIL.

Ellers

  • Lytt gjerne til erfarne kjørere som vil deg godt (dvs. at du skal lykkes – GJENNOMFØRE).

  • Ikke la deg skremme av at andre har ”bedre” (du tror) hunder enn deg! ! Ikke bli stresset av at andre kjører fortere enn deg på begynnelsen av løpet. Mange av de som kjører fort kommer ikke til mål, og om du kjører fornuftig og etter dine forutsetninger kan du derfor fort slå dem.

  • Bygg opp din egen sjøltillit – dette skal gå bra

  • Hvis flere av hundene i spannet er tisper, legg en strategi for spannoppsett og oppbinding på skjekkpunkt i tilfelle du får løpetid under løpet. Det er ikke lov å bruke medikamenter for å utsette løpetiden kort tid før løpet. Det er kun lov med permanent utsettelse av løpetiden. Vi anbefaler ikke slik hormon behandling og det kan ikke brukes hvis du ønsker valper på hunden seinere.

  • Prøv å unngå å låne hunder fra andre i siste liten, – pga. av at du er usikker på en eller flere hunder på teamet ditt! Hundekjøring er et teamarbeid som fordrer at alle i teamet kjenner hverandre for å kunne lykkes og yte maksimalt! Det går alltid bedre med en dårlig hund du kjenner enn en “god” hund du ikke kjenner. Kanskje den dårlige hunden viser seg å bli ganske så god i løpet av turen.

  • Benytt løpet til ”å suge” til deg mest mulig kunnskap og videre inspirasjon til å fortsette mot å bli en enda bedre musher. Ta deg tid til å komme tidlig nok før kjørermøtene, og ta med deg banketten og det sosiale livet før du drar hjem igjen. Dette har du ærlig fortjent, når du er en av dem som VIL LYKKES!

Lykke til med løpsforberedelsene!