Sjekkpunkt Elgå
Femund Lodge er vertskap for Sjekkpunkt Elgå

Sjekkpunkt Elgå

Sjekkpunkt Elgå er sjekkpunkt for F650.

 • Ankomst føste kjører torsdag 08.02.24, kl. 19..00

Litt om tettstedet Elgå

Elgå ligger langt mot nord i Engerdal kommune, der veien på østsida av Femunden slutter, og der villmarkseventyret i Femundsmarka begynner. Folk kommer langveisfra, både fra inn- og utland, for å besøke den berømte nasjonalparken de har lest om eller sett på TV. I fire-fem uker midt på sommeren er det et yrende liv i Elgå, i den travleste perioden for rutebåten Femund II, som trafikerer Norges nest største, naturlige innsjø. Femunden er kald, dyp, krystallklar og ren, en perle av en innsjø, og bygdas stolthet, foruten den umiddelbare nærheten til nasjonalparkene Femundsmarka og Gutulia.

Engerdal kommune er vertskommune for Sjekkpunktet på Elgå.
Engerdal kommune er vertskommune for Sjekkpunktet på Elgå.

I Elgå er det noen titalls fastboende, og det meste finnes innen ti minutters gange i sentrum:
Nærbutikken Elgå (telefon 62459519, narbutikken.elga@narbutikken.no) har et velassortert utvalg av mat, en koselig liten kafe, samt både bensin- og dieselpumpe, sistnevnte tilgjengelig døgnet rundt. Nærbutikken har dessuten et par leiligheter i sidebygget til leie. Fire minutter å gå fra hundekjørernes oppstallingsplass på sjekkpunktet.

Båtstø Camping (telefon 95787577, post@batstocamping.no) har plass til både campingvogner og bobiler, og leier dessuten ut noen koselige hytter. Arrangerer isfiske-turer til Volsjøen hele vinteren! Fem minutter å gå til hundekjørernes oppstallingsplass på sjekkpunktet. Femund Nasjonalparkhotell (telefon 62459543, post@nasjonalparkhotell.no) har 26 dobbeltrom med dusj og WC, en restaurant med alle rettigheter. To minutter å gå til hundekjørernes oppstallingsplass på sjekkpunktet.
Femund Friluft (telefon 95177021, katrine.rosten@engerdal.kommune.no) arrangerer guidede turer og hundekjørings-opplevelser. Femund Friluft tilbyr overnatting i en lavvo med parkering for stor bil med henger fem minutter å gå fra hundekjørernes oppstallingsplass på sjekkpunktet.

Elgåen Søndre Opplevelser er den nærmeste nabogården til Femund Lodge, og drives av Jon Arne Arnseth. Han tilbyr overnatting, bevertning og bålplass der du ser kjørerne komme inn og ut av sjekkpunktet. Telefon 91838699. Ett helt minutt å gå til hundekjørernes oppstallingsplass på sjekkpunktet.
NB: Jon Arne vil brøyte et jorde som forbeholdes hundekjørernes team, altså de som kommer med bil og henger. Et alternativ blir trolig på øversida av Femund Nasjonalparkhotell, rett ved kirka. Det vil bli satt opp skilt med Vipps-nummer for parkeringen der dere vil bli bedt om å betale et beskjedent beløp, så de får tilbake utgiftene for diesel. Takk for at dere husker dette.

Midt i sentrum, rett ved langtidsparkeringa finner du også Besøkssenter Nasjonalpark Femundsmarka. Besøkssenteret holder åpent under Femundløpet. Her finner du en museumsutstilling om Femundsmarka, og det er turistinformasjon, suvenirsalg, salg av fiskekort etc. Parkeringsavgift for langtidsparkering kan betales på Besøkssenteret.


Femund Lodge (telefon 90872222, post@femundlodge.no) drives av Lars Monsen, og er hjertet i Sjekkpunkt Elgå. Her er en kafe, sportsbutikk og noen få rom, hytter og lavvoer til utleie. Hundekjørerne staller opp på nabojordet (velvillig stilt til disposisjon fra eierne) og på tomta til Femund Lodge. Se nærmere beskrivelse under. Hundekjørerne vil passere rett forbi bålplassen ved hovedinngangen på vei ut.

Kart over Elgå

Kart over Elgå

Sjekkpunkt Elgå

Sjekkpunkt Elgå består av Femund Lodge (tidligere Femund Fjellstue) og nabotomta mot øst.

 • Hundekjørerne kommer inn øverst på nabojordet, opp mot skogkanten. NB: der du klokkes inn ligger depotsekken din ved et skilt som har ditt startnummer. Har du eksempelvis startnummer 21, se etter skilt nummer 21. Dette skal gjøre det enkelt å finne depotsekken din. Skal du hvile, vil du få tilbud om en kanne med 10-12 liter vann umiddelbart ved innkomst. NB: ikke stikk av med kanna etter bruk, men fest den til pålen eller gjerdet med reima som følger med, da slipper vi at det blåser kanner i veien for spann på vei ut. Skal du hvile lenge på sjekkpunktet og trenger mer vann er det en utespring på veggen på hovedbygget, godt merket, eller du kan gå inn i dusjen som ligger i kroken til venstre for hovedinngangen. Og selvsagt, skal du rett gjennom og trenger vann ned mot Drevsjø, ta fram din egen vannbeholder, be en frivillig om hjelp til å fylle over vann fra ei kanne raskest mulig. “Raskest mulig” for ikke å bli stående i veien for andre spann som kommer bak deg.
 • Halm ligger ved pålen.
 • Du staller opp der du blir anvist. Oppstalling er for det meste på nabojordet, men også på tomta til Femund Lodge. Enkelte kjørere vil bli bedt om å følge scooteren fram til pålen, der en frivillig vil stå med et blinkende lys.
 • NB: det er kun ett INN-depot, altså ved innkjøringen. Dette er også UT-depot, hvor du altså kan legge igjen ting. For de som staller opp på Femund Lodge-tomta er det dessuten et UT-depot mellom storlavvoen og de tre hyttene., for at man skal slippe å gå så langt.
 • Utkjøring er etter en godt merket, lang hestesko.
 • NB: skal du kjøre rett gjennom, hold venstre ytterkant av jordet, kjør opp og inn på tomta til Femund Lodge, hold rett fram og følg traseen rundt hyttene, sving høyre og signer ut foran hovedinngangen til lodgen. Dette blir godt merket. Hvis alt blir som vanlig er det ved utkjøring du signerer ut og oppgir hvor mange hunder du reiser videre med.
 • Handlere får tilgang til river og plastposer for rydding av halm. Vi setter pris på at denne jobben blir gjort grundig. De fulle posene (bruk gjerne to) legges inntil pålen eller gjerdet, eller i en av de inngjerdede trekantene ved oppstallingene.
 • Mange steder er to påler satt opp med 1,5 meters mellomrom, med en liten trekant med rødt alpingjerde rett i front av sledene. Poenget med trekanten er å sørge for tilstrekkelig avstand mellom spannene, foruten at de vil fungere som oppbevaringsplass for river, plastposer og muligens søppelpose-stativ (ikke sikkert vi rekker alt). Dette er en ny anretning som vi prøver ut dette første året.
 • Kjørerne vi få tilgang til storlavvoen, og her vil det brenne et bål og kokes varmt vann dersom du trenger å fylle opp termosen. Det kan også handleren gjøre selv i kafeen: ved disken inne i kafeen er det en kaffeautomat, hold knappen for “Varmt vann” inne. Dette kan alle gjøre uten å spørre, og det koster ingenting. Naboknappen står det kaffe på, den må du betale litt for…
 • NB: er du hundekjører og ønsker å sove, kan du gjøre det i storlavvoen eller en av de to mindre lavvoene. I de to sistnevnte er det tre senger hver, med madrass, samt en vedovn. Førstemann til mølla.
 • Det er usikkert hvor mange veterinærer og TDer som vil være på sjekkpunktet, men de er vanligvis godt synlige. Veterinærene/TDene vil få sin egen oppvarmede hytte på Femund Lodge, og den vil være merket “VET/TD”. Dette vil bli hytte 1, altså den som er lengst unna hovedinngangen.
 • Kafeen vil være åpen til en god stund etter at siste kjører har forlatt Elgå. Her vil det være mulig å få kjøpt middag, burgere, pizza, vafler, eller bare en kopp kaffe.
 • WC for kjørerne: tre festival-toaletter ute i snøføyka på tomta til Femund Lodge, samt fire toaletter inne i hovedbygningen. Publikum benytter også sistnevnte.
 • Publikum vil kunne følge kjørerne på nært hold, med skigard eller tydelige sperregjerder mot kjørernes område.
 • Når siste kjører har forlatt sjekkpunktet, og sjekkpunktleder Trond Ørslien gir klarsignal, kan de frivillige overta bruken av de tre lavvoene, og oppholde seg og sove her. Det samme gjelder hytte nr 1, merket VET/TD, når de er reist videre. Frivillige kan også sove i sofaene i peisestua, etter at det har roet seg der.

Parkering i Elgå

Du som ikke har henger vil kunne parkere hos Femund Lodge og på motsatt side av veien, utenfor kirka. Du som har henger vil bli dirigert til riktig sted. Alternativene blir trolig langtidsparkeringen (inn til høyre før Femund Lodge), Elgåen Søndre Opplevelser (to hvite hus mellom selve Femunden og Femund Lodge), eller Femund Nasjonalparkhotell.

Program og åpningstider

Program vil bli oppdatert før Femundløpet i 2025.

Velkommen til en aldri så liten folkefest i Elgå!

Sjekkpunktleder

Trond Ørslien
Epost: orslientrond@gmail.com
Mobil: 959 74 847