Sjekkpunkt Søvollen
Foto Dace Znotina

Sjekkpunkt Søvollen

Her kan du lese mer om vertskommunen Rendalen

Villmarksperlen Søvollen åpenbarer seg som et sårt pusterom for slitne kjørere og hunder etter lange og ensformige kilometer langs Sølensjøen og over fjellet. Søvollen byr på enestående stemning både på grunn av beliggenheten og rammen rundt.

Informasjon om sjekkpunktet

Søvollen sjekkpunkt ligger nord i Rendalen kommune. På vei opp til snaufjellet fra Unsetgrenda finner vi Søvollen. Stedet eies og drives av Romenstad Hytter og gardsferie. Søvollen er det nærmeste vi kommer et villmarksjekkpunkt i Femundløpet. Her er det tømmer i veggene og torv på taket og ingen innlagt strøm. Til tross for dette, og takket være en utrolig dugnadsinnsats, er Søvollen svært trivelig og stemningsfullt sjekkpunkt å komme til. Vertskapet sørger for god matservering døgnet rundt de dagene Femundløpet er på besøk.

Program 2022

Her vil du finne programmet når det er klart.

Sjekkpunkt Søvollen på Facebook.

Overnatting

Enkel sovesal for kjørere ca 15 plasser (gratis). Annen overnatting enn sovesal, må bestilles på forhånd pris 160,- pr seng.

Overnattingen på Søvollen er til dels basert på at vi leier inn nabohytter etter behov. Vi er derfor avhengig av at de som ønsker å leie seng i oppvarmet rom (utenom sovesal) må bestille på forhånd.

Det finnes 50 sengeplasser til leie. Det kan lønne seg å være tidlig ute for å sikre seg en plass. Kontakt Romenstad Hytter på post@romenstad.no eller tlf: 916 37 475.

Servering

Det serveres varm og kald mat, kaffe og kaker. Elghakk er stedets spesialitet, anbefales.

Parkering

Parkering for handlere og tilskuere er ca 300 meter sør for sjekkpunktet. Her kan det være lurt å ha med noe å frakte depotsekker i eller på, for eksempel et akebrett.

Sjekkpunktansvarlig

Robert Bekkevold, (+47) 416 50 457, rob_bekk@outlook.com

Veibeskrivelse for handler og publikum

Drevsjø sjekkpunkt – Søvollen sjekkpunkt: Følg vei 26 ca.16km tilbake mot Tufsingdalen. Sving venstre inn på vei 217. Følg vei 217 ca.47km til Åkrestrømmen. Her finnes bensinstasjon, matbutikk, sportsbutikk og byggvare mm. Følg vei 217 videre over brua, sving høyre inn på RV30. Følg vei 30 nordover i ca.28km. Bensinstasjon, matbutikk og minibank på Otnes. I Øvre Rendalen(Bergset) finnes matbutikker, bensinautomat og kommunehuset. Sving høyre mot Unset og Brydalen etter å ha peassert gjennom Elvål. Kjør ca. 6 km til skilting mot Søvollen. Sving Høyre og følg veien til Søvollen sjekkpunkt, ca. 6km. Veien er bomvei – elektronisk bom med kortbetaling nytt i 2016.
Total distanse ca. 103km.

Les mer om Rendalen kommune her.

Hundekjørerne føyer seg inn i en tradisjon som kan spores langt tilbake i tid når de i likhet med fordums pilegrimer og annet farende folk legger turen innom Rendalen kommune.

Rendalen er den største landkommunen i Sør-Norge og dekker godt over 3.000 kvadratkilometer i Hedmark. Derfor er det kanskje ikke så rart at kommunen gjennom uminnelige tider har vært ferdaveg for farende folk.
Pilegrimsled med attraksjoner

Da pilegrimene dukket opp, tok de seg frem på farleder som eksisterte fra før. Imidlertid satte de så stort preg på trafikken gjennom flere århundrer at mange av de gamle veiene har blitt kalt pilegrimsleder eller munkeveier. Østerdalsledene mot Nidaros møtes ved Pilegrimssteinen på Åkre i Rendalen og fortsetter derfra til Nidaros.

Det er ikke vanskelig å forstå at pilegrimene valgte denne ruta, for Rendalen har mye storslagen natur å by på. Nord i kommunen finner man Jutulhogget, Europas nest største canyon, som graver seg ned i fjellet. I sør finner man den fire mil lange Storsjøen, i øst ruver Sølenmassivet, og i vest renner Glomma, Norges lengste elv, gjennom kommunen.
Skogbruk og utvikling

Rendalen sies gjerne å være en av Norges vakreste og best bevarte hemmeligheter. Kommunen ønsker imidlertid mer enn gjerne å dele på alt det gode de har å by på, og utmarka i Rendalen brukes mye både av rendøler og andre folk, uansett årstid. I tillegg til vakre naturattraksjoner kan kommunen blant annet vise til å huse Norges største innlands-fiskevær; Fiskevollen ved Sølensjøen. Ved Rendalen Bygdemuseum er det et aktiv kultursenter hvor man blant annet finner dikteren Jacob Breda Bulls barndomshjem, som i dag er et museum.

Tradisjonelt har det vært skogsdrift som har vært hovednæring i Rendalen. Selv om teknologien har langt på vei har overtatt for skogsarbeideren er skogbruket likevel viktig for kommunen, sammen med jordbruk, reiseliv og noe industri. I tillegg har hytteindustrien blitt stor. – Vi er en stor hyttekommune, sier ordfører Norvald Illevold i Rendalen kommune. Han forteller at kommunen har rundt 3.000 fritidsboliger, og en stor andel av dem eies og brukes av folk fra andre områder. – Det er særlig mye fisketurisme, for vi har jo veldig mange bra fiskevann! For friluftsinteresserte er Rendalen midt i blinken, mener han.
Femundløpet skaper entusiasme

Ordføreren sier at kommunen setter veldig pris på å få være vertskap for Femundløpet. – Vi er veldig stolte over å få ha Søvollen som sjekkpunkt for Femundløpet. Det støtter vi, og det har vi gjort i alle år, sier Illevold. Kommunen var ifølge ham en pådriver for å få sjekkpunktet inn i løpet, og Søvollen har gjerne vært kjent som et ‘villmarkssjekkpunkt’ fordi det har vært det mest ødeliggende av sjekkpunktene i Femundløpet. Han ser ikke det nye sjekkpunktet Orkelbogen som noen konkurrent.

– Nei, det ser vi som et ubetinget pluss. Jeg er sikker på at utøverne setter pris på slike sjekkpunkter som har et veldig villmarkspreg, og Orkelbogen er et fantastisk sted, det også. Det er en berikelse for løpet.

Ordfører Illevold er dessuten opptatt av å skryte av de mange frivillige som stiller opp i Rendalen. – Jeg vil virkelig takke alle de frivillige som bidrar til at det i det hele tatt går an å ha Femundløpet!

​Tekst: Elisabeth Bergquist/Femundløpet

Veibeskrivelse fra Røros

Google: