En opplevelse for eventyrlystne
Frivilligkoordinator Guro Mathisen Guro med Varg, en kosete “prinsesse på erten” som gjør alt for å få viljen sin

En opplevelse for eventyrlystne

Tekst Maja Strøm Johansen, Chamedia

Opplev en brutal sport med fine omgivelser og vakker natur

Å jobbe som frivillig med Femundløpet er en spennende opplevelse med mye erfaring som du kan ta med deg videre i livet. Løpet er avhengig av å samle noen hundre frivillige og plassere dem på de forskjellige sjekkpunktene og til ulike andre oppgaver. Alle kan melde seg på som frivillig, men du må like å jobbe ute og fysisk med lite søvn og i en hektisk dag. Som frivillig kan du jobbe med teknisk relaterte oppgaver som løypevakter, administrative oppgaver, og som journalist.

Rå og naken

“Det har noe med opplevelsene å gjøre, å kjenne på en sport som er litt rå og naken fordi det ikke er så mye stas rundt det. Det er veldig nordisk, på en måte en brutal sport i forhold til systemet rundt det. Du hører hundene, og det er et adrenalin som skapes der,” forklarer frivillig koordinator, Guro Mathisen. Hun har ansvaret for de frivillige under Femundløpet, og har selv alltid hatt hund og vært frivillig med pappaen da hun var yngre. Motivasjonen for å være frivillig handler om opplevelse og eventyrfølelse, forteller hun.

Ulike sjekkpunkt for ulike frivillige

“Per nå ser vi på en 400-500 frivillige som er med, men det er litt tidlig enda så ikke alle har meldt seg på, flere blir med etterhvert,” forklarer hun. Rekrutteringsprosessen fungerer primært gjennom sosiale media og lokale aviser på Røros. “For å melde seg på går man på femundlopet.no og fyller ut skjemaet for frivillige.” Oppgavene til de frivillige varierer fra sjekkpunkt til sjekkpunkt, og det kan tilpasses til egne ønsker. For eksempel hvis man har veldig lyst til å jobbe med hundene kan man bli plassert på et sjekkpunkt hvor dette er mulig. Mathisen forklarer at det finnes 5 eller 7 sjekkpunkt avhengig av hvilken distanse som kjøres. Det er også viktig med frivillige ved starten på Røros, og rent strategisk så er det viktig å skaffe frivillige til de sjekkpunktene som ligger litt unna som Søvollen og Tolga. Det er der løperne tar de lengste hvilene.

En positiv opplevelse

Mathisen jobber mest administrativt, men hvis det er noe som trengs på location så er hun der. Hun har selv tilknytning til Røros, men mange frivillige har ikke det. De frivillige kommer fra mange ulike plasser som for eksempel Røros, Østlandet og Trøndelag. Det er nesten bare positiv tilbakemelding fra folk som har vært frivillig. “Skoler kommer tilbake hvert år, det er en veldig positiv opplevelse for de aller fleste. Det kommer flere folkehøgskoler og videregående som melder seg som frivillig. Vi har hele klasser som er med,” forklarer hun. Mathisen ønsker at flere melder seg som frivillig og er med på den fantastiske opplevelsen.

Med kjærlighet for sporten

19 år gamle Una Hemmingsen fra Trondheim skal delta som frivillig ved Femundløpet 2022. Una jobber til vanlig som lærling på en stall. Hun har hunder selv, men har ikke noe annet forhold til hundekjøring, bortsett fra at hun alltid har elsket å følge med på det.

Una Hemmingsen står klar på sjekkpunkt, under Femundløpet i 2020
Una Hemmingsen står klar på sjekkpunkt, under Femundløpet i 2020

Nye mennesker og godt samhold

Det hele startet når hun gikk på Skjetlein videregående, forteller Una. Hun og resten av klassen hennes dro til Røros et år for å være frivillige, noe hun synes var gøy og ville fortsette med. “Det er vel at det er koselig å jobbe med andre folk, også må vi få det til å gå rundt, uten frivillige så går det ikke an å ha sånne ting”, forteller Una om motivasjonen hennes til å delta som frivillig. Selve opplevelsen og alle de forskjellige folkene man møter motiverer henne også. Samholdet mellom de frivillige er veldig bra og man blir alltid kjent med nye mennesker. Hun forteller også at man får gjøre det man selv synes er gøy, og ikke må forvente å få noe for det, men selvfølgelig en opplevelse rik på natur. Una synes det er kjempegøy med utfordringer samtidig som hun elsker å følge med på løpet. Når man er med som frivillig får man oppleve det i virkeligheten og møte spennende utfordringer.

Ikke noe problem å dra alene

Det finnes flere ulike sjekkpunkter, hvor man som frivillig hjelper til. Målgang er der Una har stått mest. Hun tok imot de som kom i mål, tok av nummeret og hjalp veterinærene. Hun forteller at de som frivillige kan dele litt opp når de jobber og velger selv når man har tid til å jobbe. Det er heller ikke noe problem å dra alene, da man fort blir kjent med andre og de har et godt samhold. Hun anbefaler alle som har lyst til å reise som frivillig for å oppleve løpet i virkeligheten. Budskapet til Una er tydelig, ikke vær redd for å dra alene.

Foto Dace Znotina
Foto Dace Znotina