Rookie eller veteran?

Rookie eller veteran?

Innen hundekjøring brukes begrepet rookie om en førstegangskjører i et løp. F.eks. kåres det hvert år under Iditarod en «Rookie of the Year». Slår man opp i Cambridge Dictionary stå det at rookie er en person som er ny i en aktivitet eller en organisasjon, så også i hundekjøring.

At en kjører er rookie betyr i Femundløpet at kjøreren ikke har kjørt denne distansen før. Men kjøreren kan godt ha deltatt i Femundløpet tidligere, men i en annen distanse. Man kan på et vis si at man går gradene.

For å kunne kjøre F650 må man ha kjørt et løp på minimum 400 km, for å kjøre F450 må man ha kjørt et løp på minimum 200 km og i juniorklassen må man ha deltatt på et rookiekurs med både en teoretisk og praktisk del. Du kan lese mer om kvalifisering i de ulike klassene her.

At en kjører står oppført som veteran betyr at man har deltatt i denne distansen i Femundløpet tidligere.

Når F200 kom på programmet i 2020 så vi mange svært erfarne kjørere på startstreken, selv om de på deltakerlista stod oppført som rookie. Slik er det også i år, meget erfarne kjørere er å finne blant rookiene.

Så om en kjører står oppført som rookie eller veteran er altså ingen sikker «gradering» av om de er førstegangskjørere eller ikke. Bare en angivelse av om de har kjørt akkurat dette løpet før eller ikke.
Selvsagt er det helt reelle førstegangskjørere å finne på deltakerlistene. 10 av 10 i FJunior er rookies.

I de andre klassene fordeler det seg i skrivende stund slik:

  • F650 8 rookies av 26
  • F450 19 rookies av 36
  • F200 40 rookies av 50
Gode tips til førstegangskjørere.

Foto Dace Znotina
Foto Dace Znotina