Slik kler du deg for Femundløpet
Jørgine Vasstrand - Funkygine - Foto Lars Schneider @larsschneidervisuals

Slik kler du deg for Femundløpet

Vår samarbeidspartner Devold deler i denne artikkelen kunnskap om hvordan kle seg for vær og vind, enten du skal selv skal delta i Femundløpet eller følge løpet som publikum.

Femundløpet er et krevende langdistansehundeløp, med ekstremt varierende temperaturer og forhold. Verdens største løp, målt i antall deltagere. For å prestere og holde deg trygg, er det avgjørende med de rette klærne, som holder deg varm og tørr. Da er riktige klær viktig, enten du er deltager eller i publikum. Ullklær står høyt i kurs hos mange, og derfor har Devold og Femundløpet samarbeidet i mange år. Begge har bærekraft som en viktig del av sitt verdisett og praksis, og de siste årene har gensere fra Devold
stått på premielisten.

Her er Devold beste klestips til deg, enten du skal delta eller være tilskuer under Femundløpet.

Tenk lag-på-lag-prinsippet

Prøv ut kombinasjon av de to innerlagene Wool Mesh og Expedition Arctic Pro. I tillegg anbefales Egga-jakke (mellomlag), Alpine Merino-sokker og en ekstra varm lue i ull. Produktene finner du på www.devold.com.   Foto Lars Schneider @larsschneidervisuals
Prøv ut kombinasjon av de to innerlagene Wool Mesh og Expedition Arctic Pro. I tillegg anbefales Egga-jakke (mellomlag), Alpine Merino-sokker og en ekstra varm lue i ull. Produktene finner du på www.devold.com. Foto Lars Schneider @larsschneidervisuals


For å holde seg varm og komfortabel er det viktig å tenke nøye over hvordan man bygger opp bekledningen. Å bruke flere lag med ullklær, gir deg spillerom til å regulere temperaturen ved å ta av eller på klær etter behov. Lagene skal transportere fuktighet, isolere og beskytte mot vær og vind. Plaggene bør være løse, men ikke for store. Det er nemlig luften som gjør at kroppen holder seg varm.

Innerlaget

Innerlaget er det innerste, og kanskje det aller viktigste, laget. Dette laget bør være tynt og sitte inntil huden, uten å være trangt, og har som jobb å transportere svetten vekk fra huden og ut til det midterste laget, slik at du holder deg tørr. Ull er et godt valg som innerlag, da det har en fantastisk evne til å regulere temperaturen godt samt transportere fukt.

Mellomlaget

Mellomlaget har to hovedoppgaver: Å holde deg varm, isolere, og å transportere fukt og overskuddsvarme bort fra kroppen. Mellomlaget bør være noe mer løstsittende og voluminøst enn innerlaget, da det skal danne et luftrom mellom innerlag og ytterlag. Her kan du bruke flere ulike materialer, som for eksempel fleece og ull.

Ytterlaget

Ytterlaget bør være vanntett og vindtett, ofte en skalljakke, eller enda et lag med isolasjon, som en foret ytterjakke eller dunjakke.
Dette laget skal holde vær og vind ute, samtidig som det bør være fukttransporterende. Velg pustende materialer som er impregnerte, og som har gode ventileringsmuligheter. Reguler tykkelsen og isolasjonsevnen etter temperatur, aktivitet og værforhold.

Produkter for utøverne

Foto Alexander Galak
Foto Alexander Galak

Innerlaget

Wool Mesh + Expedition Arctic Pro: Her er det viktig å holde kroppen nærmest mulig kjernetemperatur – ikke for varm og ikke for kald. Vi anbefaler å kombinere to av våre mest avanserte ullundertøy, nemlig Wool Mesh og Expedition Arctic Pro.

Wool Mesh isolerer godt, og har en fantastisk evne til å transportere fukt. Utenpå denne bør du har Expedition Arctic Pro, som er spesialutviklet i samarbeid med Børge Ousland. Denne egner seg både som innerlag og mellomlag og er body-mappet, med paneler i ull-fleece for ekstra isolasjonsevne. Kombinasjonen av disse to gir best mulig isolasjon og ventilasjon.

Disse plaggene blir ofte brukt på topptur og under andre høyintensitetsaktiviteter når det er skikkelig kaldt, slik det kan bli under Femundløpet.

Alpine Merino Sock: Isolerende og temperaturregulerende sokker som holder deg tørr og varm på føttene. De har ekstra beskyttelse på vrist og komfortabel strikk i legg, samt forsterkning på tå og hel for økt slitestyrke.

Mellomlaget

Egga: Som mellomlaget anbefaler vi Egga-jakken. Den er i 100 prosent merinoull, med eksepsjonell luftgjennomstrømning. Dette gjør jakken til den perfekte kombinasjonen av isolasjon og pusteevne. Den har også en fleksibel passform, som gir deg best mulig bevegelsesfrihet.

Originals-genserne: Originals-kolleksjonen er en samling av varme, tradisjonelle gensere, strikket i mønster fra Devolds arkiver. Disse er perfekte når du trenger en ekstra varm genser etter en lang dag på sleden.

Produkter for publikum

Kvitegga (innerlag), Herøy Hybrid-jakke, Nibba-bukse, ullsokker, innliner-hansker og Nansen-votter.. Produktene finner du på www.devold.com
Kvitegga (innerlag), Herøy Hybrid-jakke, Nibba-bukse, ullsokker, innliner-hansker og Nansen-votter.. Produktene finner du på www.devold.com


For publikum er det også viktig å kle seg riktig, om ikke kan det fort bli en ubehagelig, kald og våt opplevelse. Det er mulig du ikke trenger en tykk dunjakke som mellom- eller ytterlag, men det samme trelagsprinsippet gjelder også her, selv om du bare står og ser på:
Ull innerst, ull som mellomlag og helt ytterst en skalljakke som beskytter deg mot vind, snø og regn, eller en isolerende jakke som holder på varmen.

Innerlag

Outdoor Heavy Sock: Dette er en tettsittende aktivitetssokk som isolerer godt på de kalde dagene.

Kvitegga: Et varmt, lett og pustende innerlag, som er perfekt under et mellomlag, for eksempel en ull-fleece.

Mellomlag

Herøy Hybrid: Denne jakken i 100 prosent merinoull er et lett, pustende og vindavstøtende mellomlag. Jakken har et vevd, vindavstøtende materiale på bryst og skulder, samt en hette for ekstra beskyttelse mot været. Perfekt som et mellomlag når du skal være utendørs i kalde forhold.

Nibba pants: Nibba er et mellomlag med utmerket varme-til-vekt-verdi, laget i 100 prosent merinoull. Buksen er pustende, fukttransporterende, og ullen gjør den naturlig lukthemmende, og den børstede innsiden gjør dette til et superbehagelig plagg med lett vekt og god isolasjonsevne.

Lue og votter

Svalbard, Skolma og Nansen er alle luer som holder deg god og varm, mens
Svalbard- eller Nansenvottene holder deg varm på hendene.
Bruk gjerne innerliner på innsiden av vottene på ekstra kalde dager.

Svalbardgenseren

Jørgine Vasstrand deltar i Femundløpet for andre gang i 2024.
Jørgine Vasstrand deltar i Femundløpet for andre gang i 2024.


Svalbard er en populær genser både blant hundeførerne og publikum. Dette er en av Devolds aller varmeste gensere, og kan brukes både som et mellomlag og som ytterlag. Uansett hvordan du bruker den, er dette en fantastisk varm og stilig genser, som passer spesielt godt i vinterkulda på Røros.

Foto Alexander Galak
Foto Alexander Galak