FJunior og F200 viktig for rekruttering til sporten

FJunior og F200 viktig for rekruttering til sporten

Å drive idrett betyr for mange også å konkurrere. Da må det finnes konkurranser å delta i. Skal en idrett vokse og utvikle seg er rekruttering både nødvendig og fint. Nye løp er en del av dette utviklingsarbeidet. Langdistanse hundekjøring er ikke akkurat sporten det er enklest å rekruttere til. Den er krevende, ikke bare å skaffe seg et par joggesko også er du i gang… Både bikkjer, mange bikker, slede og en omfattende utstyrsliste skal være på plass. Altså ganske kostbart, plasskrevende og tidkrevende. Flere enn den som står på sleden som skal trenes.
Mange rekrutteres inn i sporten gjennom en oppvekst i en hundekjørerfamilie, andre kommer inn i sporten gjennom samarbeid med etablerte kenneler, som handler eller de rett og slett bare starter opp, godt hjulpet av familien.

Rekruttering står høyt på agendaen i Norges Hundekjørerforbund, og da er det av stor betydning at ledende arrangementer som Femundløpet følger opp gjennom både FJunior og F200.

Hva betyr egentlig rekruttering

Tar man en titt på Wikipedia på begrepet rekruttering står det at det betyr å skape tilgang, tilvekst eller fornyelse i en organisasjon eller en virksomhet. I langdistanse hundekjøring betyr det å jobbe for flere aktive kjørere og flere aktive medlemmer i klubbene landet rundt. Uten bevisst arbeid for rekruttering vil utvikling og utbredelse av sporten opp. Idretten må alltid være en del av samtiden, skape arenaer som inkluderer og inspirerer. Det gjør Femundløpet.

Juniorklasse

Femundløpet er verdens største hundeløp og har fra 2012 hatt en egen klasse for junior. Allerede første året stilte 15 juniorer til start. Juniorklassen hadde i 2020 åtte deltakere. Vinneren ble Amely Lou Inauen fra Folldal Trekkhundklubb, mens Eirik Lindstad fra Mesna Trekkhundklubb ble nummer to og Johannes Mortensen Flessen fra Skaunakjølen Trekkhundklubb ble nummer tre. Åtte juniorer stilte til start i 2020 og alle passerte målstreken med stil.
Flere husker kanskje det dramatiske året 2015, da storm stoppet Femundløpet. Det ble derfor ingen resultater i seniorklassene, men én junior Ella Kjøsnes, kom som eneste deltaker i mål som vinner av juniorklassen i Femundløpet og ble kåret til Norgesmester 2015.
For å være kvalifisert for Femundløpet Junior må kjøreren:

  • Oppfylle krav til aldersklasse 15-18 år. Alder gjelder pr. definisjon den alder vedkommende har pr. 31/12 det året sesongen avsluttes, jfr NHFs aldersklasser pkt. 6.8..
  • Ha gjennomført NHFs rookiekurs, praktisk og teoretisk del.

Vinner FJunior 2020 Amely Lou Inauen fra Folldal Trekkhundklubb (foto Dace Znotina)

Vinner FJunior 2020 Amely Lou Inauen fra Folldal Trekkhundklubb (foto Dace Znotina)

Nyskapningen F200 så dagens lys i 2020

I 2020 kom nyskapningen F200 på programmet for første gang og hadde 39 startende hvorav 34 fullførte. Vinneren i klassen F200 var ikke en akkurat en nykommer. Jean-Philippe Pontier tok hjem seieren, mens ringreven Claus Hanssen Grennes tok annenplassen og Kine Skaugen ble nummer tre. Løpet skaper altså muligheter både for erfarne kjørere og for nykommere i sporten.

Et kortere løp er med på å sikre bredde og rekruttering. Ikke alle har hunder og treningsgrunnlag nok til å kjøre F450 eller F650. Å lage et kortere løp gir flere muligheten til å delta og flere muligheten til å kvalifisere seg til de lengre distansene. F200 var en suksess allerede i det påmeldingen åpnet. F200 har ikke kvalifiseringskrav, og dermed inngangsporten til en karriere som løpskjører. Løpet har i 2022 plass til 50 deltakere. Det gikk fort å fylle opp de 50 plassene for F200 2022. Det er nå opprettet venteliste. Har du lyst til å kjøre, så sett deg på venteliste!

Traséen for de to løpene er den samme, se Løypebeskrivelse FJunior og F200. Start og mål på Røros.

Foto Alexander Galak
Foto Alexander Galak