Når hundekjøring blir skolefag – med lidenskap og iver vokser kunnskap og ferdigheter
Nan Johanne, Borgny og Linnea stiller til start i Femundløpet 2023 - Foto Ane Lindstad

Når hundekjøring blir skolefag – med lidenskap og iver vokser kunnskap og ferdigheter

Jønsberg videregående skole er en naturbruksskole som ligger i flotte omgivelser i Stange kommune. For øvrig den eldste naturbruksskolen i landet, med en historie tilbake til 1847. Som eneste skole i Innlandet har de hundekjøring som fordypningsfag, både på VG1 og V2. Engasjerte elever lærer «alt» om hundekjøring, fra valp til trekkhund. Alle hundekjøringens grener fra løping og sparkesykkel til langdistanse slede. Tross kombinasjon med vanlige skolefag har elevene på «hundelinja» en ganske spesiell skolehverdag.

Med den sentrale plasseringa i nærheten av Hamar Trekkhund Klubb sitt anlegg på Gåsbu og skolens leirsted Grøtbekklia i Søre Osen, har skolen tilgang på treningsfasiliteter for alle hundesportens grener.

Her kan du lese mer om hund som yrkesfaglig fordypning.

Det er lett å la seg friste til å søke seg til Jønsberg etter en kikk på bilder og filmsnutter på hjemmesiden.

Sin egen skolehund

Skolen har 12 sibirske huskyer og en Jakutian Laika som elsker folk og aktivitet og som bor med læreren når de ikke jobber på skolen. Elevene får en fast hund som de følger (eller hunden følger dem) igjennom de to første skoleårene. Elevene har ansvaret for sin skolehund, med alt som hører med. Hverdagen er også møkking, foring, valpetrening og sosialisering. Rett og slett alt som har med trekkhund å gjøre står på programmet og læreplanen. Ingen skal si noe på disse elevenes motivasjon og glede over hverdagen på Jønsberg, ja vi snakket bare om hund da…

Glad i hunder

Jeg får bare ett enkelt svar, et samstemt svar, når jeg spør elevene om hvorfor de søkte seg hit. De er glad i hunder og dyr. Flere av elevene tenker at dette kan være veien til en jobb med hund på en eller annen måte. Spenningen var nok også noe som dro elevene mot dette nyetablerte skoletilbudet.

Med skolehunder på startstreken

Foto Jeger Bjørnson
Foto Jeger Bjørnson


De er ikke snauere enn at de skal ut å kjøre løp denne vinteren. Tre elever, Linnea, Nan Johanne og Borgny, skal kjøre Femundløpets Juniorklasse, mens dere medelever Mari, Martin og Mirild skal være handlere . Også den rollen er en viktig del av opplæringa i hundekjøring. De legger ikke skjul på at de er ganske spente, både løpskjørerne og deres gode hjelpere. Ved et annet løp senere på vinteren er rollene byttet. De er seks stykker i kullet på VG2 fordypning hundekjøring og de har med seg enda to elever Ronja og Ida som går VG1, men som hospiterer i YFF-faget da de driver med hundekjøring på fritiden og begge to stiller også til start i Femundsløpet sin juniorklassen. Åtte ungdommer som vi nok treffer på i hundekjørerverdenen etter hvert.

De som ikke skal kjøre Femundløpet får prøvd seg i sporet under Norsk Siberian Huskyblubb sin vintersamling og alle skal gjennomføre del to under rookikurset under Hamar Hundekjøringsfestival.

Sjekkpunkt-trening og langturer

Det er en turvant gjeng jeg snakker med. De har vært ute en vinternatt før. De kan å kle seg, de har naturkunnskap om vær og vind og friluftslivet er en sentral del av skolehverdagen. Tross det er de litt smånervøse de som skal ut å kjøre Femundløpet. Det er nerver og glede om hverandre. Det viktigste blir å følge godt med på bikkjene og være trygg på at de har de bra, sier Linnea Lilleby. Å ha ansvar for seg selv og bikkjene i 20 mil og to sjekkpunkter, ja det er skrekkblandet fryd. Sjekkpunkttrening har de også gjennomført før de stiller på startstreken enten det er på Røros eller Hamar. De elevene som skal kjøre Femundløpet må trene en del etter skoletid, men får gode oppfølging fra trenerteamet.

Læreren noe for seg selv

Jeger Bjørnson - lærer på Jønsberg og mentor under Femundløpet
Jeger Bjørnson - lærer på Jønsberg og mentor under Femundløpet


Det står en ildsjel bak dette unike utdanningstilbudet ved Jønsberg; Jeger Bjørnson. Han kan snakke lenge og mye om den fantastiske skolen Jønsberg er og hva hundene gjør med elevene og hvor flinke elevene er med bikkjene. Hans drøm er en landslinje, på linje med den som er på Tana videregående skole. Langstrakte Norge har plass til to skoler med hundekjøring på planen, mener Jeger. Jeger er for øvrig også en av Femundløpets mentorer.
En fremoverlent ledelse med rektor i spissen har sett verdien av det Jeger Bjørnson ønsket å bygge opp og fortsatt skal videreutvikle og styrke. «Hundekjørerutdanninga» er bygget stein på stein. Det er ingenting som ikke er tenkt på. Jeger er spesielt glad for det fellesskapet med hundene som skolen har å by elevene. Han ser daglig hva nærheten til bikkjene betyr for elevenes utvikling og trivsel. Han er ganske sikker på at trivselen smitter over på læringsmiljøet og læringsiveren også i andre fag enn hund.

Elever og lærer med samme svar

Å få lov til å være sammen med og oppleve naturen i samspill med hundene kan ingen andre skolefag erstatte. Her er elevene helt tydelige. Å få være ute i naturen sammen med sin to- og firbente venner skaper et unik fellesskap. Fra man begynner å bli kjent med hver enkelt hund til man kjører på langtur, ja det er en reise i seg selv understreker både ungdommene og lærer Bjørnson.

Samarbeid – Hedmarksvidda Husky

Skolen har som sagt 12 hunder sier Jeger, men dette er ikke nok. Vi trenger ekstra hunder og kompetanse på faget hvis alle elevene skal få kjøre langdistanse. Derfor er samarbeidet med Hedmarksvidda Husky viktig for oss. Asbjørn Hundere og Kjersti Vogt besitter den kunnskapen og har et verdisyn på hund og hundekjøring som samsvarer med skolens visjoner. Dette samarbeidet kobler også elevene på et annet sentralt fag; naturbasert næringsaktivitet. Gjennom samarbeidet vi har etablert med Hedmarksvidda Husky får elevene kunnskap og innsyn som er helt sentralt når vi snakker om naturbasert næringsaktivitet poengterer Jeger Bjørnson. Hedmarksvidda Husky driver med turisme med guidet hundekjøring og de har flere elever fra skolen i praksis.

Grunnutdanning som gir mange muligheter

Elevene får en grunnutdanning innenfor landbruk, men gjennom valgene de tar innenfor yrkesfaglig fordypning utplasseres de i bedrifter eller fordyper seg innenfor områder de er spesielt interesserte. Noe som igjen kan danne grunnlag for en tilleggsnæring til å drive et småbruk eller gårdsbruk, sier rektor Lunde, Renate Christiansen.

Framtiden

Om elevene fra Jønsberg blir å se på sporet i årene som kommer, kan vi ikke si med 100% sikkerhet (selv om vi tror det). Noen vil fortsette å trene med kenneler de har vært på utpassering hos, andre er mer usikre på hva framtiden bringer. Men en ting er hvertfall sikkert – disse ungdommene har kunnskap nok til å ta kvalifiserte valg, når den tid kommer.

Foto Nadja Galak
Foto Nadja Galak