VM i alle grener – en liten innføring i hundekjøringens ulike snø-grener
Bilde fra NM slede sprint (Foto Norges Hundekjørerforbund)

VM i alle grener – en liten innføring i hundekjøringens ulike snø-grener

Alle Femundløpets følgere trolig er godt kjent med langdistanse hundekjøring, store hundespann, lange avstander. Hunder og mennesker i møte med vær og vind dager i strekk.

VM i hundekjøring på Røros i februar 2025 rommer langt mer enn langdistanse; nordisk stil, slede sprint og slede mellomdistanse står selvsagt også på programmet når det arrangeres VM i alle grener. Vi gir her et kort innblikk i de ulike grenene.

Tekstene er hentet fra Norges Hundekjørerforbund sine nettsider og bearbeidet.

Nordisk stil

Foto Norges Hundekjørerforbund

Foto Norges Hundekjørerforbund

Nordisk stil er fellesbetegnelsen på de øvelsene der utøverne går på ski bak hunden. Nordisk stil er fart og spenning.
I konkurransesammenheng er det flere ulike øvelser det konkurreres i:

  • Snørekjøring foregår med hunden i en strikkline, med hundekjøreren gående direkte bak på ski. Distansene er fra 5 – 15 km, og det kjøres med 1 eller 2 hunder.
  • I øvelser med pulk er hunden spent foran pulken med et drag, og skiløperen følger bak pulken festet i en line. Distansene er fra 5 – 30 km, de fleste løp er med 1 hund, men det er også løp med 2-4 hunder. Pulkens vekt beregnes ut fra hundens vekt. Kjøring med pulk krever godt samarbeid mellom hund og kjører, god teknikk, og en sprek skiløper i kombinasjon med en godt trent trekkhund.
  • I combined kombinerer man snørekjøring og kjøring med pulk. Man starter med pulk, veksler halvveis og snørekjører resten. Distansen er 5-15 km.

Slede sprint og mellomdistanse

I sledehundkjøring kjører utøveren en slede som hundene trekker. Hundene er spent inn i liner foran sleden og spannene har en størrelse fra 2 – 16 hunder.

Slede sprint

I sprint er distansen fra 5-25 km avhengig av antall hunder i spannet – og normalt kjøres det 2-3 dager etter hverandre med sammenlagt tid. I sprint ser vi hunder som løper fort og med høy intensitet, samt at kjøreren hjelper til med å aktivt sparke bak sleden. Små marginer og høy fart preger denne grenen.

Slede mellomdistanse

I mellomdistanse kjøres det fra 40 til 100 km pr dag – også her er det normalt med 2 – 3 dager etter hverandre med sammenlagt tid. Internasjonalt er mellomdistanse en veldig stor gren og det konkurreres ofte i etappeløp over flere dager.

Felles for alle sledeklasser (langdistanse, sprint og mellomdistanse) er at det er en likestilt idrett, der menn og kvinner konkurrerer i samme klasse.

Konkurranseklasser

Det er med utgangspunkt i IFFS sin oversikt over konkurranseklasser i mesterskap at man setter opp programmet for WCH/WM. Arrangøren har en viss valgfrihet i oppsett av programmet. Program for VM 2025 vil legges ut så raskt det er klart.


Foto Andy Johansen
Foto Andy Johansen