For litt tid tilbake tok Femundløpet og VM-organisasjonen for VM i hundekjøring på Røros kontakt med Linka Neumann om muligheten for å lage en VM-genser. Positiv som hun er lot hun seg begeistre av idéen og arbeidet var i gang. Det ble mer enn en genser, det ble en hel kolleksjon.
Alle som strikker kjenner til Linka Neumann som i de siste årene har bygget opp et strikkeeventyr. Seks bøker har det blitt, oversatt til både engelsk og tysk. Og en nettbutikk der det bugner av oppskrifter og inspirasjon. Gensere, småstrikk og interiørstrikk.
Ingen som har vært på et hundeløp har kunnet unngå å se noen i en av genserne Linka har designet. I gatene på Røros under Femundløpet har det nesten vært som en «mannekengoppvisning» i hjemmestrikkede Linka-gensere.
Vi tok en prat med Lina. Hvordan begynte det hele og hva er egentlig den tette koblinga til hundekjøring?
Linka forteller om en oppvekst i en strikkefamilie, der hun sjøl skilte seg ut som den som ikke fikk det helt til og syntes det var lite givende å sitte med nøster og pinner. Men kreativiteten var der og gradvis skjedde det noe. Linka forteller at hun egentlig lærte å strikke på ordentlig mens hun jobbet på sykehjem på Røros. På Gjøsvika sykehjem traff hun pasienter og ansatte som lærte henne det hun trengte for å komme ordentlig i gang. Etter å ha fullført sin første Marius-genser var hun hekta og litt etter litt har det blitt den virksomheten vi ser i dag.
Linkas kreative sider slo ut i full blomst, med tegninger og små malerier som utgangspunkt «trylles» mønstre fram og blir til oppskrifter og garnpakker og varmer og gleder både barn og voksne. Ingen enkel prosess forteller Linka. Fra maleri til rutepapir til det som blir en oppskrift. For en som ikke er så teknisk er det en lang veg, men som designer er det viktigste at jeg klarer å se det for meg.
Jeg trivdes ikke særlig på skolen og var en rastløs type, men kreativitet og naturglede hadde jeg alltid med meg. Jeg tok etter hvert en bachelor i pedagogikk. Nyttig bakgrunn når man skal lage oppskrifter og gi ut bøker der man jo skal lære bort både teknikk formidle glede mener Linka. Gjennom strikking og hundekjøring fikk jeg kombinert mine lidenskaper sier Linka.
Når man sitter mye alene og jobber er det ekstra fint å møte alle menneskene som har strikket eller fått en av genserne jeg har designet. Det varmer bemerker Linka.
Gjennomgående i alle bøkene og alle oppskriftene er bruk av enten norsk eller islandsk garn. Produktene skal vare over tid. Dette er noe av min motivasjon forteller Linka. Med de klimautfordringene vi står overfor er det viktig å oppfordre folk til å bruke plagg som varer.
Linkas engasjement for naturvern gjenspeiles også i at hun nå er ute med en sjette bok, «Strikk for naturen». En bok Linka tok initiativ til og hvor hun fikk med seg kjente strikkedesignere, fotografer og influensere. De gikk sammen om å lage mønstre som skal styrke bevisstheten om viktigheten av naturvern og å ta vare på det mest sårbare vi har. Inntektene fra salg av oppskrifter går til Naturvernforbundet.
VM-kolleksjonen har en rød tråd, noe som er felles enten det er en oppskrift på en genser eller det er småstrikk. Kolleksjonen består av:
Mønstrene vil finnes både i voksenstørrelse og for barn.
Tenk om vi gjennom strikkeoppskrifter kunne nå ut til enda flere med muligheten for å drive med hundesport sier Linka. Det har vært i tankene mine når jeg har laget denne kolleksjonen, det er både huskyer og fuglehunder. Noen kjører store spann andre snørekjører med en hund. Alle skal finne noe de liker i denne kolleksjonen. Vi skal bidra til å vise fram mulighetene mener Linka.
Som arrangør er dette et perspektiv vi setter stor pris på og som vi er svært glade for. Gjennom Linkas VM-kolleksjon når vi ut til nye målgrupper. Spennende rett og slett. Jeg har villet skape en kolleksjon som varer også etter at VM på Røros er over avslutter Linka.
Eventyret til Linka er ikke en fabel, men en historie fra virkeligheten. Lidenskap kan bli til en levevei.