Publikumsinfo

Fredag klokka 11.00 går startskuddet for Femundløpet 2019 med rundt 130 deltakere til start. Det blir en folkefest av dimensjoner, men har du ikke mulighet til å ta turen til Røros, er alternativene flere for å følge med på løpet.

Livestreaming på nett: Arbeidets Rett og femundlopet.no. På femundlopet.no finnes også GPS-tracker og resultatservice. Alt er gratis å følge med på.

Facebook: facebook.com/femundlopet

Instagram: @femundlopet Tagg gjerne bildene dine med #femundlopet2019, #thefemundrace2019 og #voff30

YouTube: Femundløpet/The Femund Race

Sjekkpunkt Røros: Åpningsseremoni i Bergstadens Ziir torsdag klokka 18.00. Åpent for alle.

Start fredag klokka 11.00  F650, FJr ca. kl. 11:45, F450 kl. 17:00. Målgang F450 søndag kveld og F650 mandag ettermiddag. Målgangene er med vær- og føreforbehold.

Fra fredag 1. til søndag 3. februar kan du være med å kjøre et eget hundespann på Gjettjønna. Ta med deg familien og få en unik opplevelse i møte med naturen.

Fredag 1. februar
14.00-17.00 – korte turer
Lørdag 2. februar
10.00-12.00 – korte turer
14.00-16.30 – lange turer
Søndag 3. februar
10.00-12.00 – korte turer

PRISER
Korte turer på 15 minutter: 250 kr.
Lange turer på 30 minutter: 550 kr
Begge turene inkluderer opplæring og varm drikke etter turene.
Billetter fåes kjøpt på telefon 72 41 00 00 eller hos Røros Turistkontor.

Sjekkpunkt Tufsingdalen: Tufsingdalen ligger lengst øst i Os kommune, nord i Hedmark. I Os bor det drøyt 2000 mennesker, ca 170 av dem bor i Tufsingdalen, ca 670 moh. Flombelyst område, kort vei til restaurant, sovesaler, sekretariat, TD og veterinærer.
Det blir anlagt sittegrupper med bålpanner i publikumsområdet for god trivsel i kulda og mørket. Stor parkering på fotballbanen, og mulighet for å kjøpe varmmat. Sjekkpunktet drives av Tufsingdalen samfunnshus og Foreningen Medvandrerne.

Sjekkpunkt Drevsjø: Sjekkpunktet har speakertjeneste og storskjerm i samfunnshuset for informasjon om løpet. Sjekkpunktet er i området rundt samfunnshuset og skistadion. Samfunnshuset blir døgnåpent, underholdning, lavvopark med utstillere, bålplasser, filmer osv. Drevsjø og Omegn Vel / Engerdal Sportsklubb driver sjekkpunktet, og det er muligheter for å kjøpe seg varm mat og drikke i samfunnshuset. Åpningstider i Fjellvang vil være fredag 1. februar fra kl. 18.00 til søndag 3.  februar til siste spann har kjørt ut mot Søvollen.

Fredag
Kl 18.00 Karusellrenn med hodelykt
Kl 19.00 Premieutdeling karusellrennet
Kl 21.00 Jørund Westgård spiller i Fjellvang utover kvelden.
Kl 22.00/23.00 F650 ankommer Drevsjø

Lørdag
Kl 02.00 Juniorklassen ankommer Drevsjø
Kl 03.30 F450 ankommer Drevsjø
Kl 12.00 Hundekjøring med Femund Friluft ved Fjellvang
Kl 13.00 Hesteskyss fra stall Rydland ved butikken
Kl 13.00 Trekkspillklubben underholder inne i Fjellvang
Kl 17.00 Fotoklubben har bildefremvisning i Fjellvang hver hele time utover kvelden.
Kl 23.30 F650 Retur fra Trysil

Søndag
ca. Kl 12.00 Siste spann drar mot Søvollen
Speakertjeneste hele døgnet, boder og stands inne og ute
Middagssalg, kaker, kaffe og annet godt hele døgnet i Fjellvang

Sjekkpunkt Trysil: Her blir det fest! Publikum kan følge løpet fra Flomvollen og gangbrua. Når de ulike spannene kommer, er avhengig av vær og føre. Sjekkpunktet drives av Trysil skimuseum.
De første hundespannene i F650 er ventet til Trysil – med bl.a. Robert Sørlie og Lars Monsen, ca klokka 09.00 lørdag morgen. Mange spann vil sannsynligvis ta sin første obligatoriske sekstimers hvile i Trysil.

Juniorklassen kommer i mål i Trysil ca klokka 18.00, med påfølgende premieseremoni i Hagelund søndag klokka 11.00.

Gammelskula – Trysil skimuseum har åpent hus fra kl. 06-24, og serverer varm mat og kaffe. Masse aktiviteter!
Trysil-Knut – historien om legenden og verdens fremste skibygd med guidede omvisninger.
Markedsplass med skogshistorie, monksteking og levende musikk.
Hesteskyss i Trysil sentrum.
Hundespannturer på Trysilelva for familien – start ved Bjønns på flomvollen
Pakauktion – vi arrangerer Trysils største basar. Trekning kl. 20.
Forretningene i sentrum er åpne til kl. 18.
Parkering: Følg anvisninger fra parkeringsvakter.

Sjekkpunkt Søvollen: Villmarksperlen Søvollen åpenbarer seg som et sårt pusterom for slitne kjørere og hunder etter lange og ensformige kilometer langs Sølensjøen og over fjellet. Søvollen byr på enestående stemning både på grunn av beliggenheten og rammen rundt. Søvollen sjekkpunkt ligger nord i Rendalen kommune. På vei opp til snaufjellet fra Unsetgrenda finner vi Søvollen. Stedet eies og drives av Romenstad Hytter og gardsferie. På Søvollen skjer det mye, døgnet rundt særlig på lørdag og natt til søndag. Kafeen serverer mat og drikke døgnet rundt. Av aktiviteter har de tilbudt hundekjøring for ungene, kanefart med hest og slede, snøballkasting, natursti og barneskuter.

Sjekkpunkt Orkelbogen: Som tatt rett ut av våre folkeeventyr ligger gården Orkelbogen langs elva Orkla i Kvikneskogen. Omtrent ei mil sør for Kvikne sentrum i Tynset kommune. Her kommer F650 innom på den strabasiøse ferden til Røros.
Selve sjekkpunktet ligger på gårdens egen aktivitetsarena Fætten, ca 350 meters gange fra parkeringen. Orkelbogen tilbyr skyss med hest og slede deler av ruten i enkelte perioder. Her finner man alt man trenger av fasiliteter. Det er salg av middag i langhuset, og kaffe, nystekt tjukklefse og vafler kan man få kjøpe i publikumslavvoen. Det er salg av mat og drikke så lenge sjekkpunktet er åpent, dag og natt. Utenfor gapahukene på tunet tennes det bål. Burgergrillen er åpen fra 12 – 18 på søndag. Det sendes direktevisning på storskjerm med oppdateringer om løpet inne i publikumslavvoen. Området er godt opplyst, så det er lett å se spannene, selv om natten. Lavvo og langhus til å varme seg i, og mye god stemning.

Sjekkpunkt Tolga: I Sætershallen. God utsikt fra kafè over hele området, samt innkjøring og utkjøring av hundespannene. Storskjerm med løps- oppdateringer. Servering av elggryte og Femundsuppe, kaffe, vafler, pølser. Kioskvarer. Speakerfunksjon, bankterminal, gode muligheter for lading av mobiler og hodelykter under overnatting. Lørdag kl 19:00 vil Rune Vintervold vise filmhistorier fra Femundløpets 30-årige historie.

Alle tidspunkter for passeringer og målgang er estimater, og vær- og føreavhengig. Følg med på GPS-trackeren for et mer nøyaktig bilde!

Hundekjøring har som alle andre idretter sine egne ord og uttrykk. Her er de viktigste – og litt annen informasjon som er kjekk å vite.

Musher: En musher er en hundekjører, altså den som står på sleden.

Handler: Et annet ord for hundetrener. Handleren er ofte ansvarlig for treningen i forkant av et løp. Handleren hjelper også hundekjøreren med alt unntatt hundene underveis i løpet, som matlaging, strategi for løpet, klestørk og oppdateringer underveis.

Sjekkpunkt: Underveis i løpet skal kjørerne innom ulike sjekkpunkter. Her skal hunder og kjører hvile, få mat og vann, og fylle på med mer mat og utstyr. Det er viktig at hundekjøreren er effektiv på sjekkpunktene, slik at både hunder og kjører får mest mulig hvile og restitusjon. Kjøreren må selv ta vare på hundene på sjekkpunktet, som å smøre poter, massere muskulatur og fóre, mens handleren kan bistå med de øvrige oppgavene. Uansett hvor sliten man måtte være, er det alltid hundene som kommer i første rekke. Hundene sjekkes også av veterinærer, og dersom noen viser sykdomstegn, blir de tatt ut av løpet. Disse blir ikke erstattet av “friske” hunder.

Under Femundløpet er det også masse aktiviteter for publikum på sjekkpunktene mens man venter på at kjørerne skal komme inn.

RNB: Står for Registered Nordic Breed, altså av de renrasede trekkhundrasene, som samojed, grønlandshund, sibirsk husky og alaskan malamute. I følge IFSS-regelverket skal det finnes en separat klasse for kjørere som kjører spann med utelukkende renrasede hunder.

Slede: Kjøreren står på meiene bak sleden, og sparker eller skyver sleden for å hjelpe hundene. Sleden og pakksekken skal være stor nok til å ha plass til minimum én hund under sledetrekket i tillegg til obligatorisk utstyr. Vekten på en konkurranseslede med alt obligatorisk utstyr er rundt 50 kilo + deltaker.

Spann: Et spann kan ha inntil 12 hunder, og konkurransene kan være fra 5 til 1600 km.

Femund 450 er en 8-spannklasse, og består av ikke mer enn 8 hunder og minst 6 hunder ved start. Ved målpassering må spannet bestå av minst 5 hunder. Hunder i sleden regnes med i spannet.

Femund 650 er en 12-spannklasse, og består av ikke mer enn 12 hunder og minst 9 hunder ved start. Ved målpassering må spannet bestå av minst 6 hunder. Hunder i sleden regnes med i spannet.

Søvn: Noe en hundekjører gjerne får veldig lite av underveis i et løp. Ofte rekker man ikke mer enn et par timer i døgnet, og hundenes velferd skal alltid prioriteres. Det hender at hundekjørere sovner på – og faller av sleden – i fart!

Potesokker: Skal beskytte potene til hundene i mil etter mil i snøføre, skare og is. En hundekjører bruker gjerne 20.000 kroner bare på potesokker i sesongen.

Mat: Også noe hundene får mer av enn kjørerne! En trekkhund spiser ofte 10.000 kalorier i løpet av en dag, og det er vesentlig at de klarer å få i seg maten effektivt og raskt. Tenk om du selv skulle dytte innpå 10 hamburgere på rappen!

Hundene som oftest brukes i hundekjøring er sibiriske huskyer og alaskan malamutes.

Rasene er svært intelligente og lettrente, noe som gjør dem perfekt tilpasset rollen som trekkhunder i et spann. Alaska husky er ikke en ren rase, men en blanding av raser som har gode utholdenhets- og trekkegenskaper. En alaska husky kan for eksempel være sibirsk husky eller alaskan malamute iblandet for eksempel pointer, bordercollie eller elghund – valget gjøres ut fra hvilke egenskaper man ønsker. Hundene skal klare å ta til seg næring raskt og effektivt og kunne nyttegjøre seg den, og det er en fordel med relativt langbeinte raser.

Balto er sledehunden som i 1925 reddet byen Nome i Alaska fra difteri, sammen med musheren Gunnar Kaasen. Tjue lag med hunder og mushere hentet en forsyning av livreddende medisiner fra Anchorage til Nome på bare fem dager. I dag er den 674 kilometer lange ruten som tok dem gjennom byen Iditarod, kalt The Iditarod Trail.

I 1973 ble den første Iditarod Trail Sled Dog Race kjørt på en 1000 miles lang løype fra byen Knik til Nome og langs Iditarod Trail, til minne for de modige hundene og kjørerne deres som reddet folket i Nome. Iditarod har vokst til å bli en internasjonalt anerkjent sportsbegivenhet, med konkurrenter som hentes fra hele verden. Gunnar Kaasen og Balto ble nasjonalhelter, og en statue av Balto finnes den dag i dag i Central Park i New York.

Lederhundene er ikke nødvendigvis de raskeste hundene, men de absolutt være de mest intuitive når det gjelder å få subtile signaler fra musheren, og lede laget bak seg. En god lederhund fungerer godt sammen med musheren, setter et jevnt tempo og er teamleder for resten av flokken. Rett bak lederhunden(e) er to “point dogs” som bidrar til å navigere svinger, spesielt nyttig i dyp snø eller på bratte stier. Midthundene er “team dogs”, som høres gjennomsnittlig ut, men de er ofte den avgjørende trekkraften for hele laget. Til slutt er de sterkeste hundene plassert helt bak, nærmest musheren, og kalles “wheel dogs”. Hundene er koblet sammet med et linesett som er festet til sleden, og alle hundene skal ha nakkeline, seler, og selen er festet i en bakline eller trekkline. Denne er festet i midtlinen. Midtlinen er satt sammen av ulike seksjoner.

Hvordan opplever du årets store happening?

Bli med på fotokonkurranse! Vi trekker én vinner hver dag av alle som har tagget sine Instagram-bilder med #femundløpet2019, #thefemundrace eller #voff30

Dagsvinneren får ulleffekter fra Devold, og ved slutten av konkurransen trekker vi en heldig vinner som får en Devold Svalbard-genser!